Σε συμβιβασμό αποζημίωσης ύψους 44 εκατομμυρίων δολαρίων ήρθε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, με γυναίκες που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με αναφορές της Wall Street Journal και του Associated Press.

 

Περισσότερες από 15 συλλογικές αγωγές και μηνύσεις είχαν υποβληθεί σε βάρος του Γουάινστιν και της εταιρείας παραγωγής του Weinstein & Co για κακομεταχείριση, παρενόχληση και απρεπή συμπεριφορά. Ο διακανονισμός θα καλύψει αρκετά από αυτά, μεταξύ των οποίων και μία ομαδική μήνυση από γυναίκες που είχαν καταγγείλει τις πράξεις του στο παρελθόν. 

 

 

Από την πλευρά του, ο Γουάινστιν αρνείται ότι έχει κακοποιήσει ή παρενοχλήσει σεξουαλικά τις δεκάδες γυναίκες που τον κατηγορούν. Τον Ιούνιο, ο πρώην παραγωγός θα δικαστεί στη Νέα Υόρκη για βιασμό δύο γυναικών. Ανάμεσα πάντως στις αγωγές που φαίνεται να τακτοποιεί ο συμβιβασμός είναι και η αποζημίωση των υπαλλήλων του, που τον κατηγορούν για δημιουργία «εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος». 

 

Μετά την έκταση που έλαβε το πρωτοφανές σκάνδαλο, η εταιρεία Weinstein Co απέλυσε τον Γουάινσταϊν και υπέβαλε αίτηση για πτώχευση, ενώ ο παραγωγός αποβλήθηκε και από την Ακαδημία των Όσκαρ. Οι κατηγορίες σε βάρος του 68χρονου Αμερικανού σηματοδότησαν τη γέννηση του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών, με εκατοντάδες γυναίκες να μιλούν ανοικτά για την παρενόχληση που υφίστανται στους χώρους εργασίας. 

 

 

 

Ο Γουάινστιν εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα παρά τη σθεναρή άρνηση του ότι προέβη σε μη συναινετικό σεξ με τις γυναίκες που τον κατηγορούν. Συνολικά πάνω από 70 γυναίκες, στην πλειονότητά τους νέες ηθοποιοί καταγγέλλουν συστηματική παρενόχληση σε βάθος δεκαετιών. 

 

Με πληροφορίες από Guardian, Wall Street Journal και Associated Press