Το Χάρβαρντ στην πρώτη γραμμή: Η αντιπαράθεση με τον Τραμπ και το τίμημα της ανυπακοής

Το Χάρβαρντ στην πρώτη γραμμή: Αντιμέτωπο με τον Τραμπ και το τίμημα της ανυπακοής Facebook Twitter
0

Σε μία από τις πιο τεταμένες στιγμές της σχέσης μεταξύ Λευκού Οίκου και ακαδημαϊκής κοινότητας, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αποφάσισε να τραβήξει τη δική του κόκκινη γραμμή.

Το Χάρβαρντ αρνήθηκε δημόσια να συμμορφωθεί με το πακέτο απαιτήσεων που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ – μια σειρά μέτρων που το πανεπιστήμιο περιέγραψε ως «πρωτοφανή παρέμβαση στην πνευματική του αυτονομία».

Η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν άμεση και εκδικητική: πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές ερευνητικές επιχορηγήσεις ακυρώθηκαν σε μια νύχτα, ενώ ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τραμπ απείλησε ανοιχτά με την κατάργηση του αφορολόγητου καθεστώτος του Χάρβαρντ.

Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου: «Υπερβήκατε τις κόκκινες γραμμές»

Η επιστολή της Task Force to Combat Anti-Semitism, με τις σαρωτικές απαιτήσεις της, αποτέλεσε τη σπίθα. Το Χάρβαρντ κλήθηκε να παραδώσει δεδομένα για φοιτητές και καθηγητές, να επιτρέψει κυβερνητική εποπτεία στις προσλήψεις και τις εισαγωγές και να εξαλείψει «αντι-αμερικανικά» στοιχεία από το διδακτικό και ερευνητικό του προσωπικό.

Η απάντηση του πρύτανη Άλαν Γκάρμπερ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: «Η πλειονότητα των αιτημάτων αντιπροσωπεύει άμεση κρατική παρέμβαση στις πνευματικές συνθήκες του πανεπιστημίου. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Η αντίδραση ήταν σχεδόν καθολική στο εσωτερικό του Χάρβαρντ. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή και, με πλήρη ομοφωνία, αποφάσισε την απόρριψη των κυβερνητικών όρων.

Συμμαχίες, παρασκήνιο και... απειλές

Με το πανεπιστήμιο πλέον σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, η στρατηγική στράφηκε στη δημιουργία συμμαχιών. Το Χάρβαρντ ενεργοποίησε τους λομπίστες του στην Ballard Partners – εταιρεία με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ – και άρχισε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα.

Την ίδια ώρα, άλλα πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια - που ήδη έχει υποχωρήσει σε κάποιες απαιτήσεις της κυβέρνησης - και το Στάνφορντ ενώθηκαν στο πλευρό του. «Αν δεν σταθεί το Χάρβαρντ όρθιο, ποιος θα σταθεί;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος Λάρι Σάμερς. Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του δημόσια.

Η επόμενη μέρα: Στάχτες ή αναγέννηση;

Για τον πρώην πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Τζέφρι Φλάιερ, οι απαιτήσεις της Task Force δεν στόχευαν στην αλλαγή – αλλά στην καταστροφή: «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για απόπειρα επιβολής. Πολλοί στη διοίκηση Τραμπ πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να καούν και να ξαναχτιστούν από την αρχή».

Το Χάρβαρντ πλέον βρίσκεται στη δίνη μιας ιστορικής σύγκρουσης. Αν θα σταθεί όρθιο ή θα παραδειγματιστεί, μένει να φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι πως η απόφασή του να πει «όχι» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου – και όλη η ακαδημαϊκή Αμερική κρατά την ανάσα της.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM