Το Χάρβαρντ στην πρώτη γραμμή: Η αντιπαράθεση με τον Τραμπ και το τίμημα της ανυπακοής

Το Χάρβαρντ στην πρώτη γραμμή: Αντιμέτωπο με τον Τραμπ και το τίμημα της ανυπακοής Facebook Twitter
0

Σε μία από τις πιο τεταμένες στιγμές της σχέσης μεταξύ Λευκού Οίκου και ακαδημαϊκής κοινότητας, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αποφάσισε να τραβήξει τη δική του κόκκινη γραμμή.

Το Χάρβαρντ αρνήθηκε δημόσια να συμμορφωθεί με το πακέτο απαιτήσεων που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ – μια σειρά μέτρων που το πανεπιστήμιο περιέγραψε ως «πρωτοφανή παρέμβαση στην πνευματική του αυτονομία».

Η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν άμεση και εκδικητική: πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές ερευνητικές επιχορηγήσεις ακυρώθηκαν σε μια νύχτα, ενώ ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τραμπ απείλησε ανοιχτά με την κατάργηση του αφορολόγητου καθεστώτος του Χάρβαρντ.

Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου: «Υπερβήκατε τις κόκκινες γραμμές»

Η επιστολή της Task Force to Combat Anti-Semitism, με τις σαρωτικές απαιτήσεις της, αποτέλεσε τη σπίθα. Το Χάρβαρντ κλήθηκε να παραδώσει δεδομένα για φοιτητές και καθηγητές, να επιτρέψει κυβερνητική εποπτεία στις προσλήψεις και τις εισαγωγές και να εξαλείψει «αντι-αμερικανικά» στοιχεία από το διδακτικό και ερευνητικό του προσωπικό.

Η απάντηση του πρύτανη Άλαν Γκάρμπερ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: «Η πλειονότητα των αιτημάτων αντιπροσωπεύει άμεση κρατική παρέμβαση στις πνευματικές συνθήκες του πανεπιστημίου. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Η αντίδραση ήταν σχεδόν καθολική στο εσωτερικό του Χάρβαρντ. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή και, με πλήρη ομοφωνία, αποφάσισε την απόρριψη των κυβερνητικών όρων.

Συμμαχίες, παρασκήνιο και... απειλές

Με το πανεπιστήμιο πλέον σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, η στρατηγική στράφηκε στη δημιουργία συμμαχιών. Το Χάρβαρντ ενεργοποίησε τους λομπίστες του στην Ballard Partners – εταιρεία με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ – και άρχισε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα.

Την ίδια ώρα, άλλα πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια - που ήδη έχει υποχωρήσει σε κάποιες απαιτήσεις της κυβέρνησης - και το Στάνφορντ ενώθηκαν στο πλευρό του. «Αν δεν σταθεί το Χάρβαρντ όρθιο, ποιος θα σταθεί;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος Λάρι Σάμερς. Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του δημόσια.

Η επόμενη μέρα: Στάχτες ή αναγέννηση;

Για τον πρώην πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Τζέφρι Φλάιερ, οι απαιτήσεις της Task Force δεν στόχευαν στην αλλαγή – αλλά στην καταστροφή: «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για απόπειρα επιβολής. Πολλοί στη διοίκηση Τραμπ πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να καούν και να ξαναχτιστούν από την αρχή».

Το Χάρβαρντ πλέον βρίσκεται στη δίνη μιας ιστορικής σύγκρουσης. Αν θα σταθεί όρθιο ή θα παραδειγματιστεί, μένει να φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι πως η απόφασή του να πει «όχι» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου – και όλη η ακαδημαϊκή Αμερική κρατά την ανάσα της.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM