Το Χάρβαρντ στην πρώτη γραμμή: Η αντιπαράθεση με τον Τραμπ και το τίμημα της ανυπακοής

Το Χάρβαρντ στην πρώτη γραμμή: Αντιμέτωπο με τον Τραμπ και το τίμημα της ανυπακοής Facebook Twitter
0

Σε μία από τις πιο τεταμένες στιγμές της σχέσης μεταξύ Λευκού Οίκου και ακαδημαϊκής κοινότητας, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αποφάσισε να τραβήξει τη δική του κόκκινη γραμμή.

Το Χάρβαρντ αρνήθηκε δημόσια να συμμορφωθεί με το πακέτο απαιτήσεων που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ – μια σειρά μέτρων που το πανεπιστήμιο περιέγραψε ως «πρωτοφανή παρέμβαση στην πνευματική του αυτονομία».

Η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν άμεση και εκδικητική: πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές ερευνητικές επιχορηγήσεις ακυρώθηκαν σε μια νύχτα, ενώ ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Τραμπ απείλησε ανοιχτά με την κατάργηση του αφορολόγητου καθεστώτος του Χάρβαρντ.

Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου: «Υπερβήκατε τις κόκκινες γραμμές»

Η επιστολή της Task Force to Combat Anti-Semitism, με τις σαρωτικές απαιτήσεις της, αποτέλεσε τη σπίθα. Το Χάρβαρντ κλήθηκε να παραδώσει δεδομένα για φοιτητές και καθηγητές, να επιτρέψει κυβερνητική εποπτεία στις προσλήψεις και τις εισαγωγές και να εξαλείψει «αντι-αμερικανικά» στοιχεία από το διδακτικό και ερευνητικό του προσωπικό.

Η απάντηση του πρύτανη Άλαν Γκάρμπερ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: «Η πλειονότητα των αιτημάτων αντιπροσωπεύει άμεση κρατική παρέμβαση στις πνευματικές συνθήκες του πανεπιστημίου. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Η αντίδραση ήταν σχεδόν καθολική στο εσωτερικό του Χάρβαρντ. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή και, με πλήρη ομοφωνία, αποφάσισε την απόρριψη των κυβερνητικών όρων.

Συμμαχίες, παρασκήνιο και... απειλές

Με το πανεπιστήμιο πλέον σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, η στρατηγική στράφηκε στη δημιουργία συμμαχιών. Το Χάρβαρντ ενεργοποίησε τους λομπίστες του στην Ballard Partners – εταιρεία με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ – και άρχισε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα.

Την ίδια ώρα, άλλα πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια - που ήδη έχει υποχωρήσει σε κάποιες απαιτήσεις της κυβέρνησης - και το Στάνφορντ ενώθηκαν στο πλευρό του. «Αν δεν σταθεί το Χάρβαρντ όρθιο, ποιος θα σταθεί;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος Λάρι Σάμερς. Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του δημόσια.

Η επόμενη μέρα: Στάχτες ή αναγέννηση;

Για τον πρώην πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Τζέφρι Φλάιερ, οι απαιτήσεις της Task Force δεν στόχευαν στην αλλαγή – αλλά στην καταστροφή: «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για απόπειρα επιβολής. Πολλοί στη διοίκηση Τραμπ πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να καούν και να ξαναχτιστούν από την αρχή».

Το Χάρβαρντ πλέον βρίσκεται στη δίνη μιας ιστορικής σύγκρουσης. Αν θα σταθεί όρθιο ή θα παραδειγματιστεί, μένει να φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι πως η απόφασή του να πει «όχι» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου – και όλη η ακαδημαϊκή Αμερική κρατά την ανάσα της.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά τη ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου εκλάπησαν κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ αυτών και τμήμα των γαλλικών βασιλικών κοσμημάτων
LIFO NEWSROOM
Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Διεθνή / Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Η ιστορία των Ματσό Πίρο, μιας από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές στον πλανήτη, που ζει βαθιά στον Αμαζόνιο του Περού και απειλείται από την παράνομη υλοτομία, τις ασθένειες και την εισβολή του σύγχρονου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Διεθνή / Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, προωθεί νέες διατροφικές οδηγίες που ενθαρρύνουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, ανατρέποντας δεκαετίες επιστημονικών συστάσεων και προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Διεθνή / Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Ανώνυμος δωρητής προσφέρει 130 εκατ. δολάρια στο Πεντάγωνο για να πληρωθούν οι στρατιώτες εν μέσω κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα δεοντολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Διεθνή / Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Η Κάθριν Κόνολι, γνωστή για την ακεραιότητα και τη μαχητικότητά της, διεκδικεί την προεδρία της Ιρλανδίας με υπόσχεση να είναι «μια φωνή ειρήνης» και να υπερασπιστεί τη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας
LIFO NEWSROOM