Χάγη: Οι αρχές υποπτεύονται εγκληματική ενέργεια για την κατάρρευση πολυκατοικίας - Τουλάχιστον 5 νεκροί

Χάγη: Υποπτεύονται εγκληματική ενέργεια για την κατάρρευση της πολυκατοικίας με τουλάχιστον 5 νεκρούς Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Οι ολλανδικές αρχές έκαναν σαφές πως υποπτεύονται ότι ήταν εγκληματική ενέργεια αυτή που προκάλεσε ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει προχθές Σάββατο πολυκατοικία στην Χάγη, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Σωστικά συνεργεία έκαναν ακόμη χθες έρευνα στα συντρίμμια, μετά την έκρηξη που έγινε το πρωί του Σαββάτου. Ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη θαμμένοι σε αυτά δεν είναι ξεκάθαρος,

«Συνεχίζουμε ακόμη να μη γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη. Αυτό που είναι σαφές για εμάς είναι το ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επρόκειτο για έγκλημα», δήλωσε η γενική εισαγγελέας Μαρχρέετ Φρόμπεργκ. Η κυρία Φρόμπεργκ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα τεκμήρια αυτά, για να μην απειληθεί η έρευνα.

Ως χθες, είχαν ανασυρθεί πέντε πτώματα από τα συντρίμμια του τριώροφου ακινήτου. Πέμπτος άνθρωπος ανασύρθηκε ζωντανός και διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Οι αρχές υπογραμμίζουν πως η σφοδρότητα της πυρκαγιάς δεν επιτρέπει να αναγνωριστούν τα θύματα χάρη σε δείγματα DNA. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα, ιδίως όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που αγνοούνται ακόμη.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε όχημα που θεάθηκε να φεύγει από το σημείο της έκρηξης

Η διευθύντρια της αστυνομίας της Χάγης, η Κάριν Κρούκερτ, ανέφερε πως σε αυτό το στάδιο η έρευνα επικεντρώνεται σε όχημα που θεάθηκε να φεύγει από το σημείο με μεγάλη ταχύτητα λίγη ώρα μετά την έκρηξη, στις 06:15 το Σάββατο. «Προφανώς θα θέλαμε πολύ να μιλήσουμε με τον οδηγό αυτού του οχήματος», σημείωσε, αν και δεν είναι σαφές αν υπήρχε σχέση ανάμεσα στο αυτοκίνητο και την έκρηξη μέχρι στιγμής. Συγκροτήθηκαν δυο χωριστές ομάδες που θα διενεργήσουν έρευνες, η πρώτη για να αναγνωριστούν τα θύματα, η δεύτερη για να εξακριβωθούν τα αίτια της έκρηξης, πρόσθεσε η κυρία Κρούκερτ, προειδοποιώντας πως η έρευνα θα απαιτήσει χρόνο.

Ο δήμαρχος Γιαν φαν Ζάνεν σημείωσε πως επίλεκτες ομάδες έρευνας και διάσωσης που εργάζονται επιτόπου έψαχναν σε υπόγειο του κτιρίου που κατέρρευσε, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανασύρουν πτώματα.

Διευκρίνισε πως το έργο των σωστικών συνεργείων αναμενόταν να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί. «Γινόμαστε μάρτυρες καταστροφής χωρίς προηγούμενο η οδύνη είναι ανυπολόγιστη», πρόσθεσε. Το τριώροφο κτίριο είχε καταστήματα στο ισόγειο και πέντε μεζονέτες, σύμφωνα με τις αρχές.

Περίοικοι είπαν σε ολλανδικά ΜΜΕ ότι στο ακίνητο ζούσαν κυρίως ηλικιωμένοι και οικογένειες με παιδιά. Περίπου 40 ένοικοι κτιρίων κοντά στο ακίνητο που κατέρρευσε απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τις εστίες τους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM