ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Χάγη: Aκτιβιστές ζητούν έρευνα για τον Μπολσονάρου- Για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Χάγη: Aκτιβιστές ζητούν έρευνα για τον Μπολσονάρου για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» Facebook Twitter
AP
0

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγορείται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον φερόμενο ρόλο του στην καταστροφή του Αμαζονίου.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που επιδιώκει να συνδέσει ρητά την αποψίλωση των δασών με απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Οι εκπομπές αερίων ρύπων από την καύση και τη γεωργία βιομηχανικής κλίμακας στον Αμαζόνιο είναι υψηλότερες από τις συνολικές ετήσιες εκπομπές της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

Η αποψίλωση των δασών στην περιοχή απελευθερώνει ήδη περισσότερο CO2 από ό, τι ο υπόλοιπος Αμαζόνιος μπορεί να απορροφήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι αυστριακοί υποστηρικτές της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης Allrise υπέβαλαν την επίσημη καταγγελία στο δικαστήριο με έδρα τη Χάγη σήμερα το πρωί.

Ζήτησαν να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον του Μπολσονάρου και της κυβέρνησής του για ενέργειες «που συνδέονται άμεσα με τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε, ο Μπολσονάρου διεξήγαγε εκτεταμένη εκστρατεία με αποτέλεσμα τη δολοφονία υπερασπιστών του περιβάλλοντος και έθεσε σε κίνδυνο τον παγκόσμιο πληθυσμό μέσω εκπομπών ρύπων, που προκαλούνται από την αποψίλωση των δασών.

Η καταγγελία αξιοποιεί το αναπτυσσόμενο πεδίο της επιστήμης για το κλίμα, το οποίο επιτρέπει στους ερευνητές να αποδείξουν μια σχέση μεταξύ ακραίων καιρικών φαινομένων, αφενός, και της παγκόσμιας υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αφετέρου.

Η ομάδα πίσω από την καταγγελία είπε ότι η διοίκηση του Μπολσονάρου είχε επιδιώξει να «αφαιρέσει συστηματικά, να στειρώσει και να εξαφανίσει νόμους, οργανισμούς και άτομα που υπηρετούν την προστασία του Αμαζονίου».

Αναφέρει ακόμη ότι ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος είναι υπεύθυνος για περίπου 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χαμένων τροπικών δασών κάθε χρόνο και ότι είναι υπεύθυνος για τους μηνιαίους ρυθμούς αποψίλωσης, που έχουν επιταχυνθεί έως και 88% από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η πλευρά Μπολσονάρου δεν έχει απαντήσει σχετικά.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι οι εκπομπές ρύπων, που αποδίδονται στη διοίκηση του Μπολσονάρου λόγω της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης των δασών, θα προκαλέσουν πάνω από 180.000 θανάτους από την υπερθέρμανση του πλανήτη, παγκοσμίως τον αιώνα που διανύουμε.

«Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη του κλίματος έχει διανύσει πολύ δρόμο για να μπορέσει να παράσχει αποδείξεις για συγκεκριμένες αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ των εκπομπών αερίων ρύπων και των συνεπειών που προκύπτουν παγκοσμίως», δήλωσε στο AFP ο Rupert Stuart Smith, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Ενώ υπήρξαν τουλάχιστον τρεις άλλες καταγγελίες από ομάδες ιθαγενών κατά του Μπολσονάρου στο ΔΠΔ από το 2016, οι ενάγοντες λένε ότι αυτή είναι η πρώτη που υπογραμμίζει τη σαφή σχέση μεταξύ της απώλειας των δασών και της παγκόσμιας ανθρώπινης υγείας.


«Θέλουμε να κατανοήσουμε την αιτιώδη σχέση της μαζικής αποψίλωσης των δασών που συμβαίνει στη Βραζιλία με το παγκόσμιο κλίμα», δήλωσε στο AFP ο ιδρυτής του AllRise, Johannes Wesemann.

«Είναι ακριβώς αυτό που ορίζει το Καταστατικό της Συνθήκης της Ρώμης ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: η σκόπιμη καταστροφή του περιβάλλοντος και των υπερασπιστών του περιβάλλοντος».

Το θέμα της καταγγελίας δεν είναι «να μιλήσω εξ ονόματος οποιουδήποτε Βραζιλιάνου, αλλά μάλλον να δείξουμε την παγκόσμια σοβαρότητα της μαζικής αποψίλωσης των δασών» πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος Nigel Povoas, ο οποίος ηγήθηκε της δίωξης μερικών από τους πιο διαβόητους διεθνείς εγκληματίες, είπε ότι η καταγγελία κατατέθηκε εναντίον πολλών ατόμων της κυβέρνησης Μπολσονάρου.

«Εστιάζουμε στους πρωταγωνιστές, που είναι υπεύθυνοι», είπε στο AFP.

«Λέμε πως, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν, συνειδητά βοηθούν και συνδράμουν τους δράστες επί τόπου, διαπράττοντας εγκλήματα όπως δολοφονίες, διώξεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις», πρόσθεσε.

Το ΔΠΔ δεν έχει καμία υποχρέωση να εξετάζει καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στον εισαγγελέα από άτομα ή ομάδες και δεν τις σχολιάζει έως ότου, ο εισαγγελέας ανακοινώσει ότι έχει ξεκινήσει μια προκαταρκτική εξέταση για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ο Maud Sarlieve, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνής ποινικολόγος, δήλωσε ότι εάν η καταγγελία κατά Μπολσονάρου προχωρήσει, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε ιδιώτες όπως διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών ορυκτών καυσίμων να προσέχουν».

«Ο νόμος μας επιτρέπει τώρα να ακολουθούμε εκείνους που συνεχίζουν ανελέητα και εν γνώσει τους, με πολιτικές που σαφώς έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό», είπε.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Διεθνή / Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Τα 330 πλήγματα από την Τεχεράνη με cruise, πυραύλους επιφανείας και drones, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με Χούτι και Χεζμπολάχ - Η αντιεροπορική «ασπίδα» του Ισραήλ - Ο ρόλος ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας
NEWSROOM
Χιλή: Λύθηκε το μυστήριο με την 80χρονη καλόγρια που έσερνε βαλίτσα με πτώμα στο Σαντιάγκο

Διεθνή / Χιλή: Λύθηκε το μυστήριο με την 80χρονη καλόγρια που έσερνε βαλίτσα με πτώμα στο Σαντιάγκο

Οι Αρχές της Χιλής θεώρησαν αρχικά πως πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας με την εμπλοκή καρτέλ ναρκωτικών - Η κατάθεση της 80χρονης καλόγριας έφερε στο φως μια συγκινητική ιστορία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ