Guardian: Ο Μπόρις Τζόνσον σκεφτόταν να κάνει έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια

Guardian: Ο Μπόρις Τζόνσον σκεφτόταν να κάνει έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου του Μπόρις Τζόνσον / EPA
0

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδίαζε να κάνει έφοδο με βάρκες σε αποθήκη της Ολλανδίας, για να αρπάξει εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σκεφτόταν αυτό το ενδεχόμενο και είχε συζητήσει τα σχέδια αυτά με ανώτερους βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Μάρτιο του 2021, την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί πλήθος επικρίσεων τόσο για τις δηλώσεις, όσο και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία στη χώρα.

Την περίοδο εκείνη σύμφωνα με απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο του Unleashed, επικρατούσε διαμάχη σχετικά με τις εξαγωγές του εμβολίου AstraZeneca. Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρούσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπιζε διαφορετικά τη χώρα του και για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει από αρμόδιους να ερευνήσουν αν θα ήταν τεχνικά εφικτό να κάνει επιδρομή σε μια αποθήκη στο Λέιντεν της Ολλανδίας και «να πάρει αυτό που ήταν νομικά δικό μας και που χρειαζόταν απεγνωσμένα το Ηνωμένο Βασίλειο», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει.

Τότε ο υποστράτηγος Νταγκ Τσάλμερς, αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας, του απάντησε ό ότι το σχέδιο είναι «σίγουρα εφικτό» και θα περιλαμβάνει τη χρήση φουσκωτών σκαφών για την πλοήγηση στα ολλανδικά κανάλια. Στη συνέχεια όταν θα έφταναν στο στόχο τους και αφού θα εξασφάλιζαν την ποσότητα εμβολίων που χρειάζονταν, θα διέφευγαν με ένα φορτηγό προς τα λιμάνια της Μάγχης, σύμφωνα με το βιβλίο.

Ωστόσο σύμφωνα με το απόσπασμα του βιβλίου, ο υποστράτηγος σημείωσε πως θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί η αποστολή χωρίς να εντοπιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πρέπει να εξηγήσει γιατί εισβάλουμε ουσιαστικά σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ». «Φυσικά, ήξερα ότι είχε δίκιο και συμφωνούσα κρυφά με αυτό που όλοι σκέφτονταν, αλλά δεν ήθελαν να πουν φωναχτά ήταν παράλογο», συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της πανδημίας 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Μπόρις Τζόνσον, τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαχείρισης της κρίσης με πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Αρχικά, η προσέγγιση της κυβέρνησης φάνηκε να επικεντρώνεται στην "ανοσία αγέλης", κάτι που προκάλεσε έντονη κριτική. Ωστόσο, η στρατηγική άλλαξε γρήγορα, με την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρά lockdown για να περιορίσει τη διασπορά.

Τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος ο Τζόνσον βρέθηκε θετικός στον ιό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάσταση της υγείας του έδωσε μεγάλη έμφαση στην κρισιμότητα του ιού, ενώ όταν ανάρρωσε, μίλησε δημόσια για τη σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για περιοριστικά μέτρα και τη διαχείριση των εμβολίων υπήρξαν πολύ αμφιλεγόμενες. Το 2021, αποκαλύφθηκαν οι παραβιάσεις των μέτρων από τον ίδιο και στελέχη της κυβέρνησης στο λεγόμενο σκάνδαλο "Partygate", με πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ ενώ η χώρα ήταν υπό lockdown, προκαλώντας έντονη οργή από τους πολίτες και ζητήματα εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM