Γρίπη των πτηνών: Σχεδόν οι μισές γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής που προορίζονταν για τα Χριστούγεννα θανατώθηκαν στη Βρετανία

Γρίπη των πτηνών: Στη Βρετανία θανατώθηκαν οι μισές γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής που προορίζονταν για τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Περίπου οι μισές από τις γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής που προορίζονταν για τα Χριστούγεννα στη Βρετανία είτε πέθαναν είτε θανατώθηκαν λόγω της μεγαλύτερης επιδημίας γρίπης των πτηνών στη χώρα.

Ο Richard Griffiths, Διευθύνων Σύμβουλος του British Poultry Council, είπε ότι οι Βρετανοί αγρότες παράγουν συνήθως 1,2 έως 1,3 εκατομμύρια πουλιά ελεύθερης βοσκής για την εορταστική περίοδο.

«Έχουμε δει περίπου 600.000 από αυτά τα πουλιά να επηρεάζονται άμεσα», είπε.

Στα στοιχεία που παρέδωσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, σημείωσε τι η συνολική παραγωγή γαλοπούλας για τα Χριστούγεννα στη Βρετανία ήταν συνήθως περίπου 8,5 έως 9 εκατομμύρια πουλιά.

Από αυτά λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο είχαν πεθάνει ή έχουν θανατωθεί.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στις τιμές.

«Αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα. Δεν γνωρίζουμε πώς θα καλυφθούν τα κενά στο λιανικό εμπόριο», είπε.

Οι μεγάλοι όμιλοι σούπερ μάρκετ είναι μέχρι στιγμής σχετικά χαλαροί στις δημόσιες δηλώσεις τους σε ό,τι αφορά στη διαθεσιμότητα της γαλοπούλας τα Χριστούγεννα.

Η κορυφαία εταιρεία Tesco δήλωσε τον Οκτώβριο ότι αναμένει να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη αγοραστική ζήτηση, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα η Sainsbury's είπε ότι είχε παραγγείλει περισσότερες γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα φέτος από πέρυσι.

Επίσης, η Marks & Spencer, η οποία πουλάει συνήθως μία στις τέσσερις φρέσκες γαλοπούλες που καταναλώνονται στη Βρετανία τα Χριστούγεννα, δήλωσε ότι είχε συγκεκριμένα σχέδια για να προστατεύσει την προσφορά της φετινής γαλοπούλας.

Ο Griffiths από την πλευρά του ανέφερε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου υπήρξαν σχεδόν 140 κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Βρετανία και θανατώθηκαν 1,6 εκατομμύρια πτηνά.

Πρόσθεσε ότι το 36% των πτηνοτροφείων στη Βρετανία υπόκεινται πλέον σε έλεγχο της γρίπης των πτηνών, πράγμα που σημαίνει ότι τα πτηνά πρέπει να μένουν σε εσωτερικούς χώρους.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ