Σε 1,4 δισ. δολάρια εκτίμησε η Greenpeace ότι ανέρχεται η περιβαλλοντική ζημιά στα ύδατα της Αρκτικής, από την πρόσφατη διαρροή πετρελαίου.

 

Στις 29 Μαΐου υποχώρησε ο πυθμένας μιας τεράστιας δεξαμενής, στις εγκαταστάσεις του θερμοηλεκτρικού σταθμού της πόλης Νορίλσκ, στη Ρωσία, με συνέπεια να σημειωθεί διαρροή 21.000 τόνων πετρελαίου. Ένα περιστατικό που η Greenpeace το συνέκρινε με την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα που είχε προκαλέσει το Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.

 

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Τσουπρόφ, ακτιβιστή της Greenpeace, η ζημιά στους υδάτινους πόρους ανέρχονται σε 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια και το ποσό είναι τόσο μεγάλο εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης των αρχών, συμπλήρωσε.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για επιχείρηση απορρύπανσης άνευ προηγουμένου για τη Ρωσία. «Η Ρωσία δεν είχε μέχρι σήμερα εμπειρία σε καθαρισμό τόσο μεγάλης ρύπανσης υδάτων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

 

Θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα των νερών, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία αλιείας. Η αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για τη ζημιά έως την 1η Ιουλίου.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε από όλους τους αρμόδιους φορείς που έχουν αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης να μην επιχειρήσουν να εξαλείψουν «βιαστικά» τις επιπτώσεις από τη διαρροή, αλλά να αποκαταστήσουν στο βαθμό που είναι δυνατόν το οικοσύστημα, καθώς πρόκειται όπως είπε για την «πολύ εύθραυστη φύση της Αρκτικής ζώνης».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, TASS

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr