Γκουτέρες: Απαράδεκτη η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ

Γκουτέρες: Απαράδεκτη η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Αντόνιο Γκουτέρες την «κατηγορηματική και επαναλαμβανόμενη» απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από τα ανώτερα κλιμάκια της ισραηλινής κυβέρνησης. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σχολιάζοντας τη στάση του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η άρνηση «του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει κράτος «θα μπορούσε να παρατείνει επ’ αόριστον» μια σύγκρουση, που αντιπροσωπεύει μια «σημαντική απειλή» για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια. 

«Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει δικό του, ανεξάρτητο κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους. Κάθε άρνηση της λύσης των δύο κρατών από οποιαδήποτε πλευρά πρέπει να απορριφθεί σθεναρά», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. 

«Η ισραηλινή κατοχή πρέπει να τελειώσει», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και έκανε ξανά έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, για ανθρωπιστικούς λόγους. «Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με καταστροφή» που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ξανά. 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε αποτροπιασμό για την ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν κινδυνεύουν μόνο από τους «ανελέητους βομβαρδισμούς», αλλά είναι αυξημένες και οι πιθανότητες να προσβληθούν από λοιμώδεις νόσους όπως η ηπατίτιδα Α, η δυσεντερία και η χολέρα.

Ζοζέπ Μπορέλ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο

Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στο δικαίωμα των Παλαιστίνιων για δικό τους κράτος, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

«Ένα πράγμα πρέπει να γίνει σαφές: το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, έπειτα από συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

«Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν και έχουν αναγνωρίσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού. Κανείς δεν μπορεί να θέσει βέτο σε αυτό», επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, μία ημέρα μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο Ισραηλινός ομόλογός τους, Ισραέλ Κατζ. 

Οι Ευρωπαίοι επέμειναν στη λύση των δύο κρατών, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM