Γκουτέρες: Απαράδεκτη η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ

Γκουτέρες: Απαράδεκτη η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Αντόνιο Γκουτέρες την «κατηγορηματική και επαναλαμβανόμενη» απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από τα ανώτερα κλιμάκια της ισραηλινής κυβέρνησης. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σχολιάζοντας τη στάση του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η άρνηση «του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει κράτος «θα μπορούσε να παρατείνει επ’ αόριστον» μια σύγκρουση, που αντιπροσωπεύει μια «σημαντική απειλή» για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια. 

«Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει δικό του, ανεξάρτητο κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους. Κάθε άρνηση της λύσης των δύο κρατών από οποιαδήποτε πλευρά πρέπει να απορριφθεί σθεναρά», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. 

«Η ισραηλινή κατοχή πρέπει να τελειώσει», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και έκανε ξανά έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, για ανθρωπιστικούς λόγους. «Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με καταστροφή» που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ξανά. 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε αποτροπιασμό για την ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν κινδυνεύουν μόνο από τους «ανελέητους βομβαρδισμούς», αλλά είναι αυξημένες και οι πιθανότητες να προσβληθούν από λοιμώδεις νόσους όπως η ηπατίτιδα Α, η δυσεντερία και η χολέρα.

Ζοζέπ Μπορέλ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο

Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στο δικαίωμα των Παλαιστίνιων για δικό τους κράτος, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

«Ένα πράγμα πρέπει να γίνει σαφές: το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, έπειτα από συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

«Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν και έχουν αναγνωρίσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού. Κανείς δεν μπορεί να θέσει βέτο σε αυτό», επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, μία ημέρα μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο Ισραηλινός ομόλογός τους, Ισραέλ Κατζ. 

Οι Ευρωπαίοι επέμειναν στη λύση των δύο κρατών, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM