Γκουτέρες: Απαράδεκτη η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ

Γκουτέρες: Απαράδεκτη η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από το Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Αντόνιο Γκουτέρες την «κατηγορηματική και επαναλαμβανόμενη» απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από τα ανώτερα κλιμάκια της ισραηλινής κυβέρνησης. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σχολιάζοντας τη στάση του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η άρνηση «του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει κράτος «θα μπορούσε να παρατείνει επ’ αόριστον» μια σύγκρουση, που αντιπροσωπεύει μια «σημαντική απειλή» για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια. 

«Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει δικό του, ανεξάρτητο κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους. Κάθε άρνηση της λύσης των δύο κρατών από οποιαδήποτε πλευρά πρέπει να απορριφθεί σθεναρά», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. 

«Η ισραηλινή κατοχή πρέπει να τελειώσει», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και έκανε ξανά έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, για ανθρωπιστικούς λόγους. «Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με καταστροφή» που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ξανά. 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε αποτροπιασμό για την ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν κινδυνεύουν μόνο από τους «ανελέητους βομβαρδισμούς», αλλά είναι αυξημένες και οι πιθανότητες να προσβληθούν από λοιμώδεις νόσους όπως η ηπατίτιδα Α, η δυσεντερία και η χολέρα.

Ζοζέπ Μπορέλ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο

Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στο δικαίωμα των Παλαιστίνιων για δικό τους κράτος, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

«Ένα πράγμα πρέπει να γίνει σαφές: το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, έπειτα από συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

«Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν και έχουν αναγνωρίσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού. Κανείς δεν μπορεί να θέσει βέτο σε αυτό», επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, μία ημέρα μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο Ισραηλινός ομόλογός τους, Ισραέλ Κατζ. 

Οι Ευρωπαίοι επέμειναν στη λύση των δύο κρατών, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: 162 συλλήψεις μετά από αναρτήσεις που εξυμνούσαν την τραγωδία

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία ακολούθησαν τις αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία, μετά από αναρτήσεις στα social media που φέρεται να εξυμνούσαν τα περιστατικά και προκάλεσαν έντονη ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια
THE LIFO TEAM