Γιος υψηλόβαθμης αξιωματούχου της CIA σκοτώθηκε πολεμώντας για τη Ρωσία στην Ουκρανία

Γιος υψηλόβαθμης αξιωματούχου της CIA σκοτώθηκε πολεμώντας για τη Ρωσία στην Ουκρανία Facebook Twitter
Ο Μάικλ Αλεξάντερ Γκλος, γιος της αναπληρώτριας διευθύντριας Ψηφιακής Καινοτομίας της CIA, σκοτώθηκε σε ουκρανικό έδαφος / Φωτ: Instagram
0

Ο Μάικλ Αλεξάντερ Γκλος, γιος της αναπληρώτριας διευθύντριας Ψηφιακής Καινοτομίας της CIA, σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2024 σε μάχες στην ανατολική Ουκρανία, πολεμώντας στο πλευρό του ρωσικού στρατού.

Ο Γκλος, που εγκατέλειψε το σπίτι του και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, εντάχθηκε τελικά στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, υπογράφοντας συμβόλαιο λίγους μήνες πριν τον θάνατό του.

Η οικογένειά του επιβεβαίωσε τον θάνατο μέσω νεκρολογίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τις συνθήκες ή τον τόπο.

Ο Μάικλ Γκλος μεγάλωσε στη Βιρτζίνια, σε οικογένεια με στρατιωτική παράδοση, και ως μαθητής ήταν ενεργός στον αθλητισμό, παίζοντας αμερικανικό ποδόσφαιρο στο λύκειο. Ωστόσο, σταδιακά απομακρύνθηκε από το περιβάλλον του.

Στο προφίλ του στο VKontakte, το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, περιέγραφε τον εαυτό του ως «υποστηρικτή ενός πολυπολικού κόσμου», ενώ ανέφερε ότι «έφυγε από το σπίτι του, ταξίδεψε στον κόσμο, μισεί τον φασισμό και αγαπά την πατρίδα του». Στον λογαριασμό του κυμάτιζαν σημαίες της Ρωσίας και της Παλαιστίνης.

Ο Γκλος εντάχθηκε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε η ερευνητική ιστοσελίδα iStories, ο Γκλος ήταν ένας από τους περισσότερους από 1.500 ξένους που υπέγραψαν συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Τα προσωπικά του δεδομένα διέρρευσαν αργότερα από στρατολογικό γραφείο, αποκαλύπτοντας ότι εντάχθηκε επισήμως στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 2023.

Λίγους μήνες αργότερα, είχε ήδη τοποθετηθεί σε μονάδα εφόδου και συμμετείχε σε επιθέσεις κοντά στην πόλη Σολεντάρ, όπως ανέφεραν πηγές του iStories.

Η οικογένειά του, σε νεκρολογία που δημοσιεύθηκε χωρίς αναφορά στα πραγματικά αίτια και τον τόπο του θανάτου του, έκανε λόγο για έναν νεαρό «με ευγενική καρδιά και πολεμικό πνεύμα» που «έγραφε τη δική του ηρωική πορεία» μέχρι την τραγική του απώλεια.

Πριν καταλήξει στη Ρωσία, ο Γκλος είχε δραστηριοποιηθεί σε κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής προστασίας. Ως φοιτητής συμμετείχε σε δράσεις για την ισότητα των φύλων και το περιβάλλον, ενώ είχε ενταχθεί στη Rainbow Family, μια φιλελεύθερη περιβαλλοντική συλλογικότητα.

Το 2023 ταξίδεψε στην Τουρκία για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις αρωγής μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Χατάι. Εκεί, σύμφωνα με γνωστούς του, η απογοήτευσή του για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών —ιδίως σε σχέση με τη σύγκρουση στη Γάζα— άρχισε να μετατρέπεται σε έντονη οργή.

Ο Γκλος «ήθελε να πολεμήσει ενάντια στις ΗΠΑ»

«Παρακολουθούσε διαρκώς βίντεο για την Παλαιστίνη και ήταν όλο και πιο θυμωμένος με την Αμερική», δήλωσε ένας γνωστός του στο iStories. «Άρχισε να σκέφτεται ότι ήθελε να πολεμήσει ενάντια στις ΗΠΑ. Νομίζω πως επηρεάστηκε βαθιά από θεωρίες συνωμοσίας που έβλεπε online.»

Μετά την παραμονή του στην Τουρκία, ο Γκλος εξασφάλισε βίζα για τη Ρωσία και ταξίδεψε στη χώρα, περιηγούμενος σε διάφορες περιοχές πριν εγκατασταθεί στη Μόσχα. Εκεί, λίγο πριν λήξουν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, εντάχθηκε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Υλικό που εξασφάλισε το iStories τον δείχνει σε στρατόπεδο εκπαίδευσης, όπου φέρεται να προπονήθηκε κυρίως μαζί με Νεπαλέζους στρατιώτες, επίσης μισθοφόρους υπό ρωσικό συμβόλαιο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γνωστών του, ο Γκλος δεν είχε πραγματική επιθυμία να συμμετάσχει σε μάχες. Αντιθέτως, ο στόχος του ήταν να αποκτήσει ρωσική υπηκοότητα μέσω της στρατιωτικής του θητείας και να παραμείνει μόνιμα στη χώρα.

Άγνωστες οι συνθήκες του θανάτου του Γκλος

Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του Μάικλ Γκλος παραμένουν άγνωστες. Σύμφωνα με φίλους της οικογένειας, οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν τους συγγενείς του ότι σκοτώθηκε εντός των ουκρανικών συνόρων, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες ή να διευκρινίσουν αν συμμετείχε ενεργά σε μάχη.

Παραμένει επίσης ασαφές αν οι ρωσικές υπηρεσίες γνώριζαν την ταυτότητα της μητέρας του πριν τον δεχθούν στις τάξεις τους.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού του Guardian.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM