Γιατί οι γονείς χρειάζεται να σκέφτονται διπλά πριν αναρτήσουν φωτογραφίες με τα παιδιά τους στα social media

Γιατί οι γονείς χρειάζεται να σκέφτονται διπλά πριν αναρτήσουν φωτογραφίες με τα παιδιά τους στα social media Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Pixabay
0

Πολλοί γονείς αγνοούν τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την τακτική τους να δημοσιεύουν στα social media φωτογραφίες των παιδιών τους.

Περίπου 350 εκατομμύρια φωτογραφίες παιδιών ανεβαίνουν μόνο στο Facebook κάθε μέρα. Η πιο χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της πρώτης μέρας του παιδιού στο σχολείο. Όλες αυτές οι φωτογραφίες στα social media είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο. Την ίδια ώρα όμως, οι κίνδυνοι και τα όσα εκτυλίσσονται στο ψηφιακό παρασκήνιο είναι πολλά, με τους γονείς να τα αγνοούν.

Η κοινοποίηση φωτογραφιών των παιδιών τα εκθέτει ακόμα και σε κόσμο απ’ τον όποιον οι γονείς πολλές φορές θέλουν να τα προστατεύσουν. Μέσω της τεχνολογίας και των λεπτομερειών στις φωτογραφίες που συχνά παραβλέπουν οι γονείς, οι φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο κάνουν τα παιδιά εύκολα να αναγνωρίζονται. Οι ειδικοί λένε ότι η αδιάκριτη κοινοποίηση φωτογραφιών παιδιών μπορεί να τα θέσει σε κινδύνους, όπως την «κλοπή ταυτότητας».

Ο Τεντ Λέοναρντ, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Photobucket, λέει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, μέσω της αναγνώρισης προσώπων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτές τις φωτογραφίες για να χειραγωγήσουν τα παιδιά. «Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών για εμάς και για το ποιος είναι στις φωτογραφίες μας», δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «η αναγνώριση προσώπου επιτρέπει στους άλλους να αναγνωρίζουν τα παιδιά μας».

Social media: Τι συμβαίνει μετά την ανάρτηση μιας φωτογραφίας

Όταν δημοσιεύεται μια φωτογραφία στα social media, η εικόνα αυτή παύει να ανήκει αποκλειστικά σ' αυτόν που τη δημοσίευσε. «Από τεχνικής άποψης, κάθε φορά που ανεβάζετε μια φωτογραφία σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, εκείνοι κατέχουν τα δικαιώματα να χρησιμοποιούν τις εικόνες αυτές με όποιον τρόπο θεωρούν κατάλληλο», αναφέρει ο Σάιν Σέρμαν, διευθύνων σύμβουλος της Techloris, ενός ιστότοπου τεχνολογικής υποστήριξης. «Ενώ εσείς διατηρείτε τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας, η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, οι διακομιστές της οποίας φιλοξενούν την εικόνα, κατέχει την άδεια χρήσης», συμπλήρωσε.

«Μπορούν να την πουλήσουν σε διαφημιστές και να βγάλουν οι ίδιοι κέρδος χωρίς να χρειάζονται κάτι περισσότερο από εσάς», πρόσθεσε ο Σάιν Σέρμαν. «Οι όροι και οι προϋποθέσεις τους συχνά αναφέρουν ότι από τη στιγμή που ανεβαίνει η εικόνα, τους ανήκουν τα δικαιώματα χρήσης της χωρίς καμία συγκατάθεση. Κάτι τέτοιο είναι τρομακτικό, ιδίως όταν δεν έχετε ιδέα για ποιο λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ποιον».

Μάλιστα, ο ίδιος επικαλείται ένα παράδειγμα. «Ας πούμε ότι δημοσιεύετε στο Facebook ή στο Instagram μία φωτογραφία την ώρα που φτιάχνετε τηγανίτες με το προσχολικής ηλικίας παιδί σας. Η εικόνα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στη διαφήμιση χωρίς να καταβάλουν χρήματα ή να ζητήσουν άδεια».

Οι πιθανότητες να επαναχρησιμοποιηθούν οι εικόνες σας είναι λίγες, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποτελεί τη μόνη αιτία ανησυχίας. Το Instagram έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και το Facebook έχει σχεδόν τριπλάσιους χρήστες. Οι εταιρείες social media είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες για να μάθουν περισσότερα για εσάς, την οικογένειά σας και τους φίλους σας.

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και το Facebook συλλέγουν τεράστιες δεξαμενές προσωπικών πληροφοριών από φωτογραφίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για τη στόχευση διαφημίσεων και την κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων με διαφημιστές, εκδότες, προγραμματιστές και υπηρεσίες επιβολής του νόμου καθώς και πολλές άλλες.

Ο συνήγορος προστασίας των καταναλωτών, Κρις Χoκ ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς οι γονείς δεν γνωρίζουν πώς η κοινή χρήση των εικόνων των παιδιών σήμερα αυξάνει τον κίνδυνο κλοπής ταυτότητας αύριο. Μια έκθεση της τράπεζας Barclays του 2018 προειδοποίησε για ένα επερχόμενο κύμα απάτης ταυτότητας λόγω του ότι οι γονείς αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών. Η συγκεκριμένη κοινοποίηση αφήνει ένα πολύ μικρό ίχνος προσωπικών πληροφοριών. Σταδιακά λοιπόν, οι γονείς άθελά τους, προετοιμάζουν τα παιδιά ώστε να νιώθουν εξοικείωση με την παραίτηση από το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή.

Οι πληροφορίες που προδίδουν οι φωτογραφίες στα social media

Μια έρευνα του 2019 που ανατέθηκε από τη μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων είχε προσαρμόσει τις ρυθμίσεις απορρήτου στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να μην διατηρήσει ιδιωτικές τις φωτογραφίες.

«Δεν έχει τόσο σημασία αν δημοσιεύσατε με ασφάλεια φωτογραφίες ή κάνατε σχόλια», ανέφερε ο Χάρμαν Σινγκ, διευθυντής της βρετανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας The Cyphere. «Κάθε εβδομάδα εντοπίζονται νέα τρωτά σημεία σε εφαρμογές και συσκευές», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει ιδιωτικότητα στο Facebook», λέει η Παμ Ρουτλεντζ, ψυχολόγος των μέσων ενημέρωσης και διευθύντρια του Media Psychology Research Center.

Οι ψηφιακές φωτογραφίες λένε περισσότερα για εσάς και την οικογένειά σας απ' ό,τι ίσως υποψιάζεστε. Η Ραχέλ Μπαγιάρ, πρώην εισαγγελέας σεξουαλικών εγκλημάτων και κακοποίησης παιδιών, σημειώνει ότι οι προσωπικές πληροφορίες ενσωματώνονται στις ψηφιακές φωτογραφίες εξ ορισμού. «Κάθε φωτογραφία που δημοσιεύετε, ανάλογα με το πού την δημοσιεύετε και πώς την αποστέλλετε, έχει αυτά τα μεταδεδομένα που συνδέονται με την εικόνα και τα οποία ουσιαστικά είναι μικρά στοιχεία που φέρουν πληροφορίες για το τι υπάρχει σε αυτή και πού την τραβήξατε», εξήγησε και συμπλήρωσε πως «δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, εκτός αν κάνετε συγκεκριμένες διαδικασίες για να αφαιρεθούν».

Ακόμη και αν αποφεύγετε γεωγραφικά σημεία όπως πινακίδες και αριθμούς σπιτιών, οι φωτογραφίες σας διατηρούν «αρχείο». «Εάν οι υπηρεσίες εντοπισμού θέσης στις ρυθμίσεις της κάμεράς σας δεν είναι απενεργοποιημένες, η ανάρτηση φωτογραφιών, για παράδειγμα στα social media, μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες», ανέφερε ο Χάρμαν Σινγκ. «Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως geotagging, όπου οι επιτιθέμενοι μπορούν να μάθουν την ακριβή τοποθεσία από τις φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες από στιγμές της καθημερινότητας είναι επίσης πλούσιες σε εκμεταλλεύσιμες λεπτομέρειες. «Κάθε φορά που βγάζετε μια φωτογραφία στην κρεβατοκάμαρα, το μπάνιο ή το σαλόνι σας ή δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας και ανάλογα με το τι κάνετε, μπορεί να δώσετε πληροφορίες όχι μόνο για το πώς είναι το σπίτι σας, αλλά και για το πού βρίσκονται τα παιδιά σας, καθώς και ποια είναι τα χόμπι τους», ανέφερε η Ραχέλ Μπαγιάρ.

Η οργάνωση κατά της σεξουαλικής βίας RAINN αναφέρει ότι στο 93% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ο δράστης είναι κάποιος γνωστός τους. Οι φωτογραφίες των παιδιών μπορεί να διευκολύνουν τους κακοποιούς να μπουν στη ζωή ενός ανήλικου. «Ένας τρόπος με τον οποίο ένας κακοποιός προσπαθεί να χειραγωγήσει ένα παιδί είναι να εμπλακεί σε αυτό που αποκαλούμε συμπεριφορές grooming. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κακοποιός εντοπίζει μια ευπάθεια σε ένα παιδί και την εκμεταλλεύεται για να δημιουργήσει μια σύνδεση», υποστήριξε η Ραχέλ Μπαγιάρ. «Το παιδί εμπιστεύεται αυτόν τον ενήλικα θύτη. Και ποιος καλύτερος τρόπος για να χειραγωγήσει κάποιος ένα παιδί από το να γνωρίζει λεπτομέρειες μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι γονείς του!»

Για να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ως προς την κοινή χρήση φωτογραφιών που απεικονίζουν παιδιά, χρειάζεται να ελεγχθούν οι ρυθμίσεις απορρήτου στα social media και στις συσκευές. Αν αυτό δεν επαρκεί, τότε οι ειδικοί συστήνουν να αφαιρεθούν εντελώς φωτογραφίες των παιδιών σας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες από Fatherly

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM