Γιατί η μάσκα δεν προστατεύει από τον κοροναϊό - Τι λένε οι ειδικοί

Γιατί η μάσκα δεν προστατεύει από τον κοροναϊό - Τι λένε οι ειδικοί Facebook Twitter
EPA
0

Η χειρουργική μάσκα δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο προστασίας από το νέο κοροναϊό, προειδοποιούν οι ειδικοί.


Καθώς εξαπλώνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, οι πανικόβλητοι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται από μια αβέβαιη πρώτη γραμμή άμυνας: την πολυπόθητη χειρουργική μάσκα που όμως είναι σε έλλειψη και για περιορισμένη χρήση.

Ενώ οι Ασιάτες που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με τη χαρακτηριστική υποπράσινη μάσκα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από emojis με μάσκα και από φήμες περί ελλείψεων και αποθεμάτων, η ταπεινή χειρουργική μάσκα έχει γίνει ένα απαραίτητο όπλο στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού.

Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία, όμως οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού. Ενώ η κλασική, χαλαρής εφαρμογής, μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, εντούτοις είναι μια «μονόδρομη» άμυνα και δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων.

«Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια (μετάδοσης του ιού)» για όσους δεν έχουν μολυνθεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν. 

Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα, δήλωσε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες -- αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης. «Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της μάσκας.

Πάντως στους δρόμους της Μπανγκόκ πολλοί ήταν οι πολίτες εκείνοι που δήλωσαν σήμερα ότι εμπιστεύονται τη χειρουργική μάσκα ως μέτρο προστασίας κατά του ιού. «Ανησυχώ πολύ για τον ιό», δήλωσε στο AFP η 28χρονη Τανιαμόν Τζαμοφάστ. «Όπου πηγαίνω, εκτός από τη μάσκα, κουβαλάω απολυμαντικό ζελέ για τα χέρια και αποφεύγω περιοχές με Κινέζους τουρίστες». 

Άλλοι, είναι αποτελεσματικότερα εξοπλισμένοι με μάσκες-αναπνευστήρες N95 σε μια πόλη που επί εβδομάδες πλήττεται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Στην Ταϊλάνδη, στην παρούσα περίοδο αιχμής για τα τουριστικά γκρουπ από την ενδοχώρα, έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα του νέου κοροναϊού και μόνο το ένα αφορούσε επισκέπτη από την Κίνα.

Για τον χημικό Σουφάκ Σαφακούλ η παρούσα κρίση χαρακτηρίζεται από τον μεγαλύτερο πανικό καταναλωτών για την αγορά τέτοιων ειδών που έχει δει ο ίδιος μετά την επιδημία του SARS το 2002-2003. «Όλοι οι προμηθευτές μας μασκών έχουν ξεμείνει από αποθέματα. Αυτές οι μάσκες κατασκευάζονται στην Κίνα και η ίδια η χώρα δεν έχει αποθέματα», λέει ο ίδιος. «Γνωρίζουμε ότι δεν παρέχει 100% προστασία αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα...και μπορεί επίσης να καθησυχάσει το κοινό».

Ακόμη όμως και για εκείνους που διαθέτουν μάσκα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να τη φοράνε. Τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Ουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας, δέχτηκε διαδικτυακά «πυρά» επειδή φόρεσε τη μάσκα το μέσα-έξω.

«Μπορείς να εισπνεύσεις τον ιό αν υπάρχει κενό ανάμεσα στη μάσκα και στο πρόσωπο», πρόσθεσε ο Σατόσι Χιρόι του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Οσάκα. 

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν φορούσε μάσκα στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, παραβιάζοντας έτσι τη διαταγή που επέβαλε μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το τρίψιμό τους με αιθυλική αλκοόλη, η αποφυγή να πιάνουμε το πρόσωπό μας και να πηγαίνουμε σε μέρη με πολύ κόσμο προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύγκρουση στα σύνορα Ταϊλάνδης–Καμπότζης: Επιστρέφουν τα φαντάσματα της αποικιοκρατίας

Διεθνή / Σύγκρουση στα σύνορα Ταϊλάνδης–Καμπότζης: Επιστρέφουν τα φαντάσματα της αποικιοκρατίας

Η κλιμάκωση μιας παλιάς διαφοράς για τη συνοριακή γραμμή φέρνει αεροπορικές επιδρομές, διπλωματικό χάος και ερωτήματα για την πολιτική σταθερότητα των δύο χωρών
LIFO NEWSROOM
«Φοβόμουν για τη ζωή μου»: Ο 22χρονος που ξυλοκοπήθηκε σε τροχαίο έλεγχο στο Τζάκσονβιλ μιλά για πρώτη φορά

Διεθνή / «Φοβόμουν για τη ζωή μου»: Ο 22χρονος που ξυλοκοπήθηκε σε τροχαίο έλεγχο στο Τζάκσονβιλ μιλά για πρώτη φορά

«Δεν οδηγώ πια. Δεν εμπιστεύομαι πια την αστυνομία. Έχω εφιάλτες», λέει ο William McNeil Jr., φοιτητής και αρχηγός της μπάντας του κολεγίου του, που έγινε viral όταν βίντεο τον έδειξε να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς στη Φλόριντα
LIFO NEWSROOM
Ένοχος για τη δολοφονία του 14 ημερών γιου του μέσα στο νοσοκομείο κρίθηκε 27χρονος πατέρας στη Βρετανία

Διεθνή / Ένοχος για τη δολοφονία του 14 ημερών γιου του μέσα στο νοσοκομείο κρίθηκε 27χρονος πατέρας στη Βρετανία

Ο μικρός Μπρέντον πέθανε με «καταστροφικά τραύματα» στο κεφάλι, τον αυχένα και τα άκρα – Οι γονείς του κάπνιζαν έξω από το νοσοκομείο την ώρα που το βρέφος χαροπάλευε
LIFO NEWSROOM
Η ICE βάζει βραχιολάκι στον αστράγαλο 180.000 μεταναστών

Διεθνή / Η ICE βάζει βραχιολάκι στον αστράγαλο 180.000 μεταναστών

Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει δραστικά τη χρήση ηλεκτρονικών βραχιολιών εντοπισμού GPS σε μετανάστες στο πλαίσιο του προγράμματος ATD - Οι αντιδράσεις είναι έντονες για την παραβίαση της ιδιωτικότητας και τον κοινωνικό στιγματισμό
LIFO NEWSROOM
Σύγκρουση Τραμπ - Μέρντοχ: Σιωπή από Fox News και New York Post για τη μήνυση $10 δισ. για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Σύγκρουση Τραμπ - Μέρντοχ: Σιωπή από Fox News και New York Post για τη μήνυση $10 δισ. για τον Έπσταϊν

Ο Τραμπ επιτίθεται στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ με αγωγή $10 δισ. μετά από αποκαλύψεις της WSJ για σχέσεις με τον Έπσταϊν - Το Fox News αποφεύγει να καλύψει την υπόθεση, ενώ τα συντηρητικά media σιωπούν
LIFO NEWSROOM