Γιατί ευρωπαϊκές πόλεις μειώνουν τα όρια ταχύτητας;

Γιατί ευρωπαϊκές πόλεις μειώνουν τα όρια ταχύτητας; Facebook Twitter
0

Ευρωπαϊκές πόλεις ζητούν στα αυτοκίνητα να επιβραδύνουν. Η συλλογική προσπάθεια να μειωθούν οι θάνατοι πεζών και οι εκπομπές αερίων σημαίνει ότι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις άρχισαν να μειώνουν τα όρια ταχύτητας σε όλους σχεδόν τους δρόμους σε 30 χλμ/ώρα, από το σύνηθες όριο των 50 χλμ/ώρα.

Το Παρίσι ανακοίνωσε πρόσφατα πως μειώνει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα, με εξαίρεση ορισμένους αυτοκινητόδρομους και τον περιφερειακό δρόμο. Η πολιτική εφαρμόστηκε στα τέλη Αυγούστου από τη δήμαρχο Anne Hidalgo, η οποία έχει προχωρήσεις σε διάφορες δράσεις στα επτά χρόνια της θητείας της για να διαμορφώσει τους δρόμους της πόλης υπέρ των πεζών και των ποδηλατών. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των περισσότερων οχημάτων στο κέντρο της πόλης που εκδόθηκε τον Μάιο.

Άλλα μέρη με παρόμοιο καθεστώς είναι το Μπιλμπάο της Ισπανίας- η πρώτη μεγάλη πόλη που υιοθέτησε την συγκεκριμένη πολιτική το 2018 και η πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες, έκανε το ίδιο τον Ιανουάριο του 2021. Σε σχέδιο οδικής ασφάλειας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και για τη Γλασκόβη, προτείνεται μείωση της ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα στους περισσότερους δρόμους της πόλης.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ήδη στραφεί προς έναν πιο ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό για αστικές μετακινήσεις με βάση την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να κινούνται ανενόχλητοι από οποιοδήποτε τύπο οχήματος ή και καθόλου. Ταυτόχρονα συνιστά μια προσπάθεια να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι για τους πεζούς, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα.

Στόχος επίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μηδενίσει τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα μέχρι το 2050, ενώ 65 πόλεις έχουν υπογράφει το Vision Zero, το οποίο προσβλέπει στην βελτίωση του σχεδιασμού των δρόμων, ώστε να αποφευχθούν οι θάνατοι.

Η Γλασκόβη, μια πόλη 600.000 κατοίκων, διαθέτει 82 «αργές» λωρίδες με όριο ταχύτητας τα 20 μίλια/ώρα. Από τότε που δημιούργησε τις ζώνες, το 2016, τα ατυχήματα μεταξύ οχημάτων και πεζών μειώθηκαν κατά 31%.

Ακόμη και ελαφρώς μεγαλύτερες ταχύτητες μπορεί να αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο ατυχημάτων, αλλά και σοβαρών τραυματισμών ή θανάτων. Μάλιστα, από πρόσκρουση αυτοκινήτου με 25 χλμ/ώρα κάποιος πεζός έχει μόνο 10% πιθανότητα να τραυματιστεί σοβαρά, ενώ με 80 χλμ/ώρα το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%.

Γιατί ευρωπαϊκές πόλεις μειώνουν τα όρια ταχύτητας Facebook Twitter
Ένας πεζός που χτυπήθηκε από όχημα με ταχύτητα 16 μίλια/ώρα αντιμετωπίζει μόνο 10% πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού. Φωτογραφία: Quartz/AAA Foundation for Traffic Safety

Οι πινακίδες ορίων ταχύτητας δεν είναι ο μόνος τρόπος διαχείρισης. Απαραίτητος είναι επίσης ο σχεδιασμός του δρόμου.

«Οι άνθρωποι οδηγούν όπως νιώθουν ασφαλείς, όχι με βάση το όριο ταχύτητας», λέει ο Mike McGinn, διευθυντής του America Walks, οργάνωσης για την οδική ασφάλεια. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος δρόμος πολλαπλών λωρίδων ενδέχεται να ενθαρρύνει τους οδηγούς να επιταχύνουν, ανεξάρτητα από το όριο. «Στενές λωρίδες κυκλοφορίας, σαμαράκια, δέντρα, όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ταχύτητας», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, τα χαμηλά όρια ταχύτητας ενδέχεται να καταστήσουν και τα αυτοκίνητα λιγότερο ελκυστικά, συνεπώς να οδηγήσουν στη δημιουργία περισσότερων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων. Ειδικοί εκτιμούν πως όταν η οδήγηση γίνεται λιγότερο βολική, κάποιοι επιλέγουν μεταφορικά μέσα όπως λεωφορεία, ποδήλατα ή περπάτημα (μελέτη στη Γαλλία διαπίστωσε μείωση κατά 9% στην κίνηση μετά τη μείωση των ορίων ταχύτητας).

Με πληροφορίες από World Economic Forum

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM