Τιμή 54,08 ευρώ για κάθε δόση του εμβολίου τους για τον κορωνοϊό ζήτησαν αρχικά οι εταιρείες Pfizer και BioNTech από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.

 

Αυτή ήταν η αρχική πρόταση των εταιρειών τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλούνται η Sueddeutsche Zeitung και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί NDR και WDR. Με αυτή την τιμή, η ΕΕ θα καλούνταν να πληρώσει περίπου 27 δισεκατομμύρια για 500 εκατ. εμβόλια αυτών των εταιρειών. Έτσι, το εμβόλιο που ανέπτυξαν η Pfizer και η BioNTech θα ήταν 20 φορές πιο ακριβό από εκείνο της AstraZeneca.

 

Οι δύο εταιρείες και η ΕΕ κατάφεραν τελικά να φτάσουν σε συμφωνία τον Νοέμβριο, στα 15,50 ευρώ ανά εμβόλιο, τιμή περίπου ίδια με αυτή που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

 

«Θεωρώ την τιμή μη σοβαρή. Βλέπω σε αυτή μια προσπάθεια για κέρδος, η οποία στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Πιστεύω ότι δικαίως δίστασε η ΕΕ με μια τόσο υψηλή τιμή», δήλωσε στη Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της επιτροπής για τα φάρμακα του γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, Βολφ Ντίτερ Λούντβιχ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr