Γερμανία: Σε εξέλιξη «πρωτοφανής» κυβερνοεπίθεση από Ρώσους χάκερς

Γερμανία: Σε εξέλιξη «πρωτοφανής» κυβερνοεπίθεση από Ρώσους χάκερς Facebook Twitter
EPA
0

Οι γερμανικές αρχές παραδέχθηκαν πως μία «πρωτοφανής» κυβερνοεπίθεση εναντίον σέρβερ της γερμανικής κυβέρνησης, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και οι δράστες πρέπει να αναζητηθούν στη Ρωσία.


Αυτή είναι μια «κυβερνοεπίθεση, προηγμένη από τεχνικής άποψης και σχεδιασμένη για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Αυτό το «σοβαρό γεγονός επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε: διάφορα μέρη απειλούν, με διαφορετικά κίνητρα, την κυβερνοασφάλεια μας», τόνισε.


«Είναι μια πραγματική κυβερνοεπίθεση σε έξλιξη με στόχο ένα κομμάτι της κυβέρνησης. Είναι μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Άρμιν Σούστερ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, έπειτα μια έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών στην Μπούντεσταγκ.


Βουλευτές και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των αρχών να εντοπίσουν τους δράστες.


«Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε πλήρως την έκταση της ζημιάς, θα ήταν πρόωρο», σημείωσε ο Σούστερ, προσθέτοντας ότι η «παραβίαση της ασφάλειας είναι από μόνη της σημαντικά σοβαρή»


Ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών, Όλε Σρέντερ καθησύχασε, από την πλευρά του, ότι η κυβερνοεπίθεση έχει «τεθεί υπό έλεγχο». «Κατορθώσαμε (...) να περιορίσουμε και να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την επίθεση», τόνισε στον όμιλο εφημερίδων RND.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, μια ρωσική οργάνωση κυβερνοπειρατών, γνωστή ως Snake, θεωρείται ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση σε διακομιστές (servers) της κυβέρνησης.


Χθες το γερμανικό πρακτορείο είχε επικαλεστεί πηγές ασφαλείας που τόνισαν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η ρωσική οργάνωση κυβερνοπειρατών APT28 γνωστή και ως Fancy Bear, που χάκαρε τα συστήματα των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας και υπηρεσιών της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και απέσπασε δεδομένα.


Γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακάλυψαν τις κυβερνοεπιθέσεις τον Δεκέμβριο και προσπαθούσαν να καθορίσουν πόσο μακριά θα μπορούσε η οργάνωση να διεισδύσει στα κυβερνητικά δίκτυα. Η κυβερνοεπίθεση διήρκησε πιθανώς παραπάνω από ένα χρόνο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κατηγορηματικό όχι» της Ρωσίας στο σχέδιο 26 χωρών για στρατεύματα στην Ουκρανία

Διεθνή / «Κατηγορηματικό όχι» της Ρωσίας στο σχέδιο 26 χωρών για στρατεύματα στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρόλο που 26 χώρες έχουν δεσμευθεί για ειρηνευτική αποστολή και οι συνομιλίες με τον Πούτιν σταμάτησαν απότομα
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Η άγνωστη σχέση του θρυλικού σχεδιαστή για την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Διεθνή / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η άγνωστη σχέση του θρυλικού σχεδιαστή με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο Αρμάνι έντυσε αμέτρητους σταρ του Χόλιγουντ αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών. Ανάμεσα σε αυτούς και την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία φωτογραφήθηκε με κομμάτι του διάσημου οίκου λίγες ώρες πριν πεθάνει
LIFO NEWSROOM
Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Διεθνή / Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Σε μια βραδιά γεμάτη επαίνους, ο πρόεδρος Τραμπ άκουσε κορυφαίους ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών όπως Apple, OpenAI και Google να τον ευχαριστούν για τη στήριξή του στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
LIFO NEWSROOM
Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM