Γερμανία και Γαλλία ζητούν από την EE «αποφασιστική απάντηση» στους δασμούς αυτοκινήτων του Τραμπ

Γερμανία και Γαλλία ζητούν από την EE απάντηση στους δασμούς αυτοκινήτων του Τραμπ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Οι σαρωτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στην αυτοκινητοβιομηχανία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντεπιτεθεί αποφασιστικά στα μέτρα που, όπως είπαν, θα βλάψουν τόσο τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όσο και το παγκόσμιο εμπόριο στο σύνολό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, ασκώντας πίεση στους κορυφαίους εμπορικούς συμμάχους της Αμερικής σε όλο τον κόσμο. Οι δασμοί, οι οποίοι, όπως είπε, είναι μόνιμοι, θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Απριλίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι δασμοί δεν ήταν «καλή ιδέα», πριν ο Τραμπ προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις. Η Γαλλία θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια «ανταπάντηση», πρόσθεσε, στόχος της οποίας θα είναι «να βρεθεί μια συμφωνία για την κατάργηση των δασμών» και να κάνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να «το ξανασκεφτεί».

Στη Γερμανία, της οποίας η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας τεράστιος εξαγωγέας προς τις ΗΠΑ και δέχεται πλήγμα, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας να δώσει η ΕΕ μια αποφασιστική απάντηση στους δασμούς». «Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν θα υποχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Η αμερικανική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, όπως η BMW, η Mercedes-Benz και η Volkswagen. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της οργής του Τραμπ. Τόσο ο Ρόμπερτ Χάμπεκ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησαν ότι οι δασμοί θα πλήξουν την ανάπτυξη και τις αλυσίδες εφοδιασμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και θα ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο έστειλε σαφές μήνυμα ότι «δεν είναι καλή οικονομική πολιτική».

Οι ανακοινώσεις «είναι άσχημα νέα για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για τη γερμανική οικονομία, για την ΕΕ, αλλά και για τις ΗΠΑ», δήλωσε από την πλευρά του ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για την εξεύρεση μιας λύσης που θα αποτρέπει ένα σπιράλ δασμών.

Η ανακοίνωση των νέων δασμών του Τραμπ, η οποία θα ισχύσει για τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τα τελικά οχήματα που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, οδήγησε τις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών σε πτώση σήμερα, Πέμπτη 27 Μαρτίου. Οι μετοχές της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας πολυτελών αυτοκινήτων Ferrari και της σουηδικής κατασκευάστριας Volvo σημείωσαν επίσης πτώση, ενώ επηρεάστηκαν αρνητικά και οι παραγωγοί ελαστικών Pirelli και Continental.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένας εμπορικός πόλεμος «δεν θα είχε κανένα όφελος» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να «βρουν αμέσως μια διατλαντική συμφωνία που θα δημιουργεί ανάπτυξη και θα αποτρέπει ένα σπιράλ απομόνωσης και εμπορικών φραγμών».

Σημειώνεται ότι τα οχήματα BMW, Mercedes-Benz και Volkswagen αποτελούν περίπου το 73% των εξαγωγών αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών JATO Dynamics.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM