Γάζα: Σύννεφα σκόνης από αιωρούμενο αμίαντο απειλούν με καρκίνο τους Παλαιστίνιους

Γάζα αμίαντος Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο ανελέητος ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας έχει εξαπολύσει έναν ακόμη θανατηφόρο, αλλά σιωπηλό εχθρό στους κατοίκους της - τον αμίαντο.

Ο αμίαντος, ένα ορυκτό που ενέχει ελάχιστο κίνδυνο για τον άνθρωπο όταν δεν διαταράσσεται, αλλά είναι εξαιρετικά καρκινογόνο όταν διασκορπίζεται και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, υπάρχει σε μεγάλο μέρος των κατασκευών της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι βόμβες του Ισραήλ προκάλεσαν τη διάσπαση τεράστιων ποσοτήτων του σε μικροσκοπικά, αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο σε όσους τα εισπνέουν, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να λένε ότι τα κρούσματα καρκίνου πιθανότατα θα αναφέρονται «για δεκαετίες» στη Γάζα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 800.000 τόνοι από τα βομβαρδισμένα συντρίμμια σε όλη τη Γάζα μπορεί να είναι μολυσμένοι με αμίαντο. Αυτό αποτελεί «θανατική ποινή» για τους Παλαιστίνιους που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ο Βρετανός ακαδημαϊκός και ειδικός στον αμίαντο, Roger Willey.

«Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αν ο αμίαντος διαταραχθεί και μεταφερθεί στον αέρα είναι να μπείτε σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν μακρύτερα» δήλωσε ο Willey. Μια λύση που απλά δεν είναι εφικτή για τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους που συνωστίζονται στον θύλακα των περίπου 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων -όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ- μόνο το 11% εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής ζώνη.

«Μια τραγωδία που θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα χρόνια» 

Η έκθεση στον αμίαντο των ανθρώπων που βρέθηκαν στον απόηχο κάθε βομβαρδισμού του Ισραήλ μπορεί να συγκριθεί με εκείνη γύρω από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όταν αυτό κατέρρευσε στη Νέα Υόρκη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε ο Willey. Χρόνια αργότερα, έγινε φανερό ότι στα σύννεφα σκόνης υπήρχαν τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του αμιάντου.

«Έκανα τότε (σ.σ. το 2001) μια πρόβλεψη ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν από τις ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο από ό,τι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Willey.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, 4.343 επιζώντες πέθαναν μετά την επίθεση από ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο σε σύγκριση με τους 2.974 ανθρώπους που πέθαναν την 11η Σεπτεμβρίου. «Θα είναι ακριβώς το ίδιο στη Γάζα», συνέχισε ο Willey.

«Οι αιωρούμενες συγκεντρώσεις  θα είναι εξαιρετικά υψηλές, και αυτό είναι εγγυημένο μεσοθηλίωμα» δήλωσε ο Willey, αναφερόμενος σε έναν καρκίνο που συνήθως σχηματίζεται γύρω από τους πνεύμονες ή την κοιλιά. Η έκθεση στον αμίαντο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο των πνευμόνων, του λάρυγγα και των ωοθηκών, καθώς και σε αμιάντωση, την οποία το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ περιγράφει ως μια «φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και μόνιμη βλάβη των πνευμόνων».

Λόγω των μονωτικών και πυράντοχων ιδιοτήτων του, ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν ευρέως στις κατασκευές μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν οι χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, άρχισαν να θεσπίζουν περιορισμούς. Το Ισραήλ απαγόρευσε πλήρως τη χρήση αμιάντου στα κτίρια το 2011. Από την έναρξη του πολέμου του εναντίον του πολιορκημένου θύλακα, το Ισραήλ βομβαρδίζει συστηματικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, όπου, όπως δήλωσε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) στο Al Jazeera, ο αμίαντος βρέθηκε «στα παλαιότερα κτίρια και στα προσωρινά υπόστεγα και επεκτάσεις που βρίσκονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να είναι προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Διεθνή / Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να αποτελεί προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Πληθώρα βίντεο με τον ανώτερο κρατικό υπάλληλο Μπαλτασάρ Ενγκόνγκα σε ερωτικές συνευρέσεις, λένε ότι κυκλοφόρησαν εσκεμμένα από τον ίδιο - Διεκδικεί την προεδρία της Ισημερινής Γουινέας
LIFO NEWSROOM