Γάζα: Το GHF ανέστειλε τη διανομή βοήθειας για μία ημέρα λόγω απειλών

Γάζα: Το GHF ανέστειλε τη διανομή βοήθειας για μία ημέρα λόγω απειλών Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η αμφιλεγόμενη ανθρωπιστική οργάνωση Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) δεν διένειμε καθόλου επισιτιστική βοήθεια χθες Σάββατο, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι εκτόξευσε απειλές εξαιτίας των οποίων «κατέστη αδύνατο» να πραγματοποιήσει τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που οι Παλαιστίνιοι διέψευσαν.

Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ GHF, το οποίο χρησιμοποιεί αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες για την επιμελητειακή του υποστήριξη και την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας, επεσήμανε ότι προσαρμόζει τις επιχειρήσεις του για να αντιμετωπίσει απειλές, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους απειλές είναι αυτές. Αργότερα σε ανάρτησή του στο Facebook ανακοίνωσε ότι δύο από τα κέντρα διανομής βοήθειας που διαχειρίζεται θα επαναλειτουργήσουν σήμερα.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει γνώση αυτών των «φερόμενων απειλών». Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς επεσήμανε αργότερα χθες ότι οι επιχειρήσεις του GHF «απέτυχαν παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα» και πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είναι έτοιμη να συνδράμει στην ασφαλή διανομή βοήθειας μέσω μιας διαφορετικής επιχείρησης από τον ΟΗΕ, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη Γάζα.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Χαμάς ότι υπεξαιρεί βοήθεια από τις επιχειρήσεις που διεξάγει ο ΟΗΕ, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει. Πηγή της Χαμάς δήλωσε ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα αναπτύξει από σήμερα ελεύθερους σκοπευτές κοντά στους δρόμους που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να εμποδίσει τυχόν λεηλασία της. Ο ΟΗΕ δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Ισραήλ επέτρεψε την επανάληψη κάποιων ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ στις 19 Μαΐου, έπειτα από 11 εβδομάδες πλήρους αποκλεισμού της Γάζας, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα είναι αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού. Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη βοήθεια που έχει επιτρέψει το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα «σταγόνα στον ωκεανό». Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ καλούν τον ΟΗΕ να δραστηριοποιηθεί στη Γάζα μέσω του GHF, όμως ο ΟΗΕ αρνείται καθώς αμφισβητεί την ουδετερότητα της οργάνωσης αυτής, ενώ την κατηγορεί ότι στρατιωτικοποιεί τη βοήθεια και αναγκάζει τους Παλαιστίνιους να εκτοπιστούν. Το GHF ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του στη Γάζα στις 26 Μαΐου και την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι έχει διανείμει σχεδόν 9 εκατομμύρια γεύματα.

Αν και το GHF ισχυρίζεται ότι δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια στα ασφαλή, όπως τα χαρακτηρίζει, κέντρα διανομής του, δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κοντά και γύρω από αυτά, ενώ έχουν εκτυλιχθεί σκηνές χάους. Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας καταγγέλλουν ότι από την προηγούμενη Κυριακή ως την Τρίτη δεκάδες Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν από πυρά κοντά σε κέντρα διανομής του GHF. Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε ότι ερευνά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά δηλώνει ότι δεν ευθύνεται για τη βία της Κυριακής.

Γάζα: Ελάχιστα αποθέματα καυσίμων

Το GHF δεν διένειμε καθόλου βοήθεια την Τετάρτη, καθώς πίεζε το Ισραήλ να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να προστατεύονται οι άμαχοι Παλαιστίνοι και πέρα από τα κέντρα διανομής του. Την Παρασκευή ανέστειλε κάποιες επιχειρήσεις διανομής «λόγω υπερβολικού συνωστισμού».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι 350 φορτηγά του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν αυτή την εβδομάδα στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ. Το Ισραήλ αναγκάζει τα μέλη του ΟΗΕ να εκφορτώνουν τη βοήθεια στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος, από όπου την παραλαμβάνει ο ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής της Γάζας. Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι απορρίπτει συχνά αιτήματα για πρόσβαση στη Γάζα και καταγγέλλει ότι τα κομβόι με τη βοήθεια έχουν λεηλατηθεί από ενόπλους και πεινασμένους αμάχους.

Το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που οι προσπάθειες – υπό το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ—για την επίτευξη νέας εκεχειρίας παραπαίουν. Γιατροί στη Γάζα δήλωσαν ότι 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες σε όλο τον θύλακα από ισραηλινά πλήγματα. Εξάλλου το υπουργείο Υγείας της Γάζας τόνισε επίσης χθες ότι τα νοσοκομεία του θύλακα διαθέτουν καύσιμα για τρεις ακόμη ημέρες, καταγγέλλοντας ότι το Ισραήλ εμποδίζει την πρόσβαση διεθνών οργανώσεων αρωγής στα σημεία όπου βρίσκονται τα καύσιμα για τα νοσοκομεία. Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες αυτές. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε «έναν υπόγειο δρόμο από τούνελ, περιλαμβανομένου ενός κέντρου διοίκησης και ελέγχου από το οποίο ανώτεροι διοικητές της Χαμάς» δρούσαν κάτω από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM
Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Διεθνή / Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Αυτή η εβδομάδα για το Πεκίνο είναι μια ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής, πολιτικής, και οικονομικής ισχύος, καθώς και της ικανότητας του να προσφέρει εναλλακτικές σε μια απρόβλεπτη εποχή
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Η Χαμάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Μοχάμεντ Σινουάρ, αλλά συμπεριέλαβε τη φωτογραφία του μαζί με εκείνες άλλων ηγετών του κινήματος που χαρακτηρίστηκαν «μάρτυρες»
LIFO NEWSROOM
Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Διεθνή / Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Περισσότερα από 130.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα στο Μεξικό - Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα από συγγενείς, φίλους αγνοουμένων, καθώς και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM