Παλαιστίνιοι από τη Γάζα περιγράφουν στο BBC την επιβίωσή τους στη διάρκεια των επί 19 μηνών επιθέσεων.
Ανήμερα της 77ης επετείου της Νάκμπα και εν μέσω νέων ισραηλινών βομβαρδισμών που κόστισαν τη ζωη σε τουλάχιστον 82 ανθρώπους, το BBC δημοσίευσε περιγραφές μητέρων, νοσκόμων και ακτιβιστών, για όσα βιώνουν.
Η Najwa, μητέρα της πέντε μηνών Siwar, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Nasser και υποφέρει από υποσιτισμό, λέει ότι ξύπνησε στη μέση της νύχτας για να βρει την κόρη της «να κλαίει εξαιτίας του ήχου των βομβαρδισμών».
Η Βρετανίδα νοσοκόμα Paula Tobin, η οποία διευθύνει ένα νοσοκομείο πεδίου που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο κοντά στη Rafah, λέει ότι οι ασθενείς της επιβιώνουν με ένα μόνο γεύμα την ημέρα και «την επόμενη εβδομάδα δεν θα είμαστε σε θέση να τους ταΐσουμε καθόλου».
Η Mai Elawawda, η οποία εργάζεται για την Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους, αναφέρει ότι «το μέλλον είναι εντελώς ζοφερό».
«Περισσότερους από 19 μήνες αναγκαστικής πείνας, αφυδάτωσης και εκτοπισμού, δεν ξέρουμε πόσο ακόμα μπορούμε να αντέξουμε» σημειώνει φαρμακοποιός από το Khan Younis, αναφέροντας την έλλειψη αναλγητικών φαρμάκων, λέγοντας ότι «δώσαμε την υπόσχεση να σταθούμε στο πλευρό των ασθενών μας μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μας».
Από τις νέες επιθέσεις στο νότιο τμήμα της Γάζας, αναφέρονται 82 νεκροί, που σύμφωνα με το Al Jazeera είναι στην πλειοψηφία τους, γυναίκες και παιδιά. Ρεπόρτερ του πρακτορείου δηλώνει, ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν «κόσμο την ώρα που κοιμόταν».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC, το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, που έγινε στόχος του Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τέθηκε εκτός λειτουργίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας Νέες.
Την ίδια ώρα, δόθηκαν εντολές εκκένωσης σε τμήματα της πόλης της Γάζας, όσο το Ισραήλ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί «με έντονη δύναμη». Ο αποκλεισμός εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας -που περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προμήθειες καταλυμάτων συνεχίζεται για δέκατη εβδομάδα, ενισχύοντας τον «πόλεμο της πείνας» στην ολοένα και πιο αποδυναμωμένη Γάζα.