Γαλλία: Υπό κράτηση ο σωματοφύλακας και η διευθύντρια του γραφείου της Λεπέν για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Γαλλία: Υπό κράτηση ο σωματοφύλακας και η διευθύντρια του γραφείου της Λεπέν για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων Facebook Twitter
Η Μαρίν Λεπέν και ο σωματοφύλακάς της Τιερί Λεζιέ. EPA/SEBASTIEN NOGIER
2

Ο σωματοφύλακας και η διευθύντρια του γραφείου της υποψήφιας της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, τέθηκαν σήμερα υπό κράτηση, στο πλαίσιο έρευνας για εικονικές θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.


Μετά τον υποψήφιο της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί ύστερα από την έναρξη έρευνας με στόχο τη σύζυγο και δύο από τα παιδιά του για φερόμενες εικονικές θέσεις εργασίας, η Μαρίν Λεπέν, που εμφανίζεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις, έχει από την πλευρά της πληγεί από μια υπόθεση κοινοβουλευτικών βοηθών, δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.


Η Λεπέν κατήγγειλε αμέσως «πολιτική σκευωρία». «Οι Γάλλοι γνωρίζουν ακριβώς πώς να διακρίνουν ανάμεσα στις πραγματικές υποθέσεις και τις πολιτικές σκευωρίες», δήλωσε την Πέμπτη, σε μια άμεση αναφορά στον Φρανσουά Φιγιόν.


Μετά την απόφαση του γραφείου κατά της διαφθοράς να τεθούν υπό κράτηση, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως 48 ώρες, ο Τιερί Λεζιέ και η Κατρίν Γκριζέ είτε θα αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθεί δίωξη, είτε θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Διερευνάται αν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είχε δημιουργήσει ένα σύστημα ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει, μέσω συμβάσεων πρόσληψης κοινοβουλευτικών βοηθών, την καταβολή του μισθού στελεχών ή υπαλλήλων του στη Γαλλία.

Η Μαρίν Λεπέν μπορεί επίσης να αποτελέσει στόχο των ερευνών, καθώς ο Λεζιέ και η Γκριζέ μισθοδοτούνταν ως βοηθοί της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Μαρίν Λεπέν, που είναι επίσης ευρωβουλευτής, περίπου 339.946 ευρώ σε μισθούς που καταβλήθηκαν στον Λεζιέ το 2011 και στην Κατρίν Γκριζέ από το 2010 έως το 2016, καθώς δεν κατείχαν τις θέσεις των βοηθών για τις οποίες πληρώνονταν με ευρωπαϊκό δημόσιο χρήμα. Αν η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς δεν επιστρέψει τα χρήματα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου να ανακτά τα ποσά αυτά μειώνοντας στο μισό την αποζημίωση της Λεπέν.

Ωστόσο, αυτά τα δικαστικά προβλήματα δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη δημοτικότητα της Λεπέν, την οποία οι δημοσκοπήσεις φέρουν να προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου και το ποσοστό της να αυξάνεται στον δεύτερο γύρο, αν και χάνει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός της.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προσφύγει στη γαλλική δικαιοσύνη τον Μάρτιο του 2015 μετά τις ευρωεκλογές του 2014 που κέρδισε στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN). Εκείνη την εποχή οι υποψίες αφορούσαν τις περιστάσεις υπό τις οποίες εργοδοτούνταν και μισθοδοτούνταν περίπου 20 βοηθοί εκλεγμένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βουλευτών του FN. 

Από την πλευρά της, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διαφθοράς (Olaf), διαβίβασε τον Ιούλιο μία έκθεση στη γαλλική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της ανακριτικής διερεύνησης, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε έρευνα στην έδρα του FN κοντά στο Παρίσι.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
"Αν η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς δεν επιστρέψει τα χρήματα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου να ανακτά τα ποσά αυτά μειώνοντας στο μισό την αποζημίωση της Λεπέν".Η Λεπέν έχει ήδη αρνηθεί να επιστρέψει τα χρήματα (άρθρο του BBC επί του θέματος από την 1η Φεβρουαρίου), τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν ήδη περάσει και τα πρώτα χρήματα από τον μισθό της Λεπέν έχουν ήδη αφαιρεθεί. :-)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ