Γαλλία: «Θετικές» οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο περιθώριο της G7

Γαλλία: «Θετικές» οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο περιθώριο της G7 Facebook Twitter
EPA
0

Οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της γαλλικής ηγεσίας, ήταν «θετικές και θα συνεχιστούν», ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.


Η συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - πρώτα με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στη συνέχεια με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στο τέλος αυτής της συνάντησης, ο Ζαρίφ επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Μπιαρίτς από όπου αναχώρησε αεροπορικώς.


Το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ διευκρινίζει ότι Γερμανοί και Βρετανοί διπλωματικοί σύμβουλοι συνεργάστηκαν σε ένα μέρος της συνάντησης. Η επίσκεψη αυτή έγινε «σε συμφωνία με τις ΗΠΑ», οι σχέσεις των οποίων με την κυβέρνηση της Τεχεράνης είναι τεταμένες. «Όλα έγιναν σε λίγες ώρες. Μόλις αυτό έγινε εφικτό, ενημερώσαμε τις ευρωπαϊκές χώρες και τους Αμερικανούς, οι οποίοι συνεργάστηκαν», πρόσθεσε η προεδρία.


Ο πρόεδρος Τραμπ, που ήταν στο Μπιαρίτς, ενημερώθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο Μακρόν. Η Γαλλία ενημέρωσε τους εταίρους της G7 για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν για συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε απόψε αξιωματούχος του Ελιζέ, μετά τη δήλωση του Λευκού Οίκου ότι η επίσκεψη αυτή εξέπληξε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Όλα οργανώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλες χώρες ενημερώθηκαν το συντομότερο δυνατόν», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters. Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο άλλες χώρες δεν ενημερώθηκαν νωρίτερα για την αιφνιδιαστική αυτή επίσκεψη, ο αξιωματούχος απάντησε: «Ενημερώθηκαν εγκαίρως», προσθέτοντας ότι η διπλωματική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ταξίδεψε στο Μπιαρίτς, όπου η Γαλλία που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της G7, ενισχύει τις προσπάθειες για την άμβλυνση της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM