Γαλλία: Συνελήφθη Ελβετίδα δημοσιογράφος ενώ έκανε ρεπορτάζ

Γαλλία: Συνελήφθη Ελβετίδα δημοσιογράφος ενώ έκανε ρεπορτάζ Facebook Twitter
0

Μια Ελβετίδα δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες στην περιοχή του Μπριανσόν (Οτ Αλπ) στη Γαλλία συνελήφθη και ανακρίθηκε από τη στρατοχωροφυλακή, ένα περιστατικό που σχολίασε με δηκτικό τρόπο η ελβετική εφημερίδα Le Temps, την ώρα που οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας επιβεβαίωσαν την «εξέτασή» της.


«Δεν τιμά τη Γαλλία από την οποία αξιώνουμε εξηγήσεις και συγγνώμη», έγραψε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Στεφάν Μπενουά Γκοντέ, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα μια «ανυπόφορη επίθεση εναντίον του Τύπου».


Η ειδική απεσταλμένη της εφημερίδας Καρολίν Κριστινάζ είχε επιβιβαστεί το Σάββατο στο αυτοκίνητο ενός κατοίκου του Οτ Αλπ, ο οποίος προσέφερε βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει παράνομα από την Ιταλία στη Γαλλία διασχίζοντας το Κολ ντε λ' Εσέλ (ένα ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο 1762 μέτρων). Σε ένα δεύτερο όχημα είχε επιβιβαστεί ένας Γάλλος δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού δικτύου France Culture, ο Ραφαέλ Κραφτ.


Κατά την κατάβαση από το βουνό, συνελήφθησαν από τους στρατοχωροφύλακες, την ώρα που στα δύο οχήματα είχαν επιβιβαστεί τέσσερις πρόσφυγες.


Οι δύο δημοσιογράφοι κλήθηκαν την Κυριακή στο αστυνομικό τμήμα του Μπριανσόν. «Η ανάκριση διήρκησε 2 ώρες» δήλωσε η Κριστινάζ. «Μου είπαν ότι ήθελαν να μάθουν τις οικονομικές μου δυνατότητες για να καθορίσουν το ύψος του προστίμου». Η ίδια εξήγησε ότι την φωτογράφισαν και πήραν τα δακτυλικά της αποτυπώματα.


«Μπροστά στην επιμονή και την πίεση των δύο αστυνομικών, η δημοσιογράφος τους έδωσε τελικά το κινητό της τηλέφωνο, κατόπιν, εξουθενωμένη, τον κωδικό πρόσβασης» κατήγγειλε η Le Temps, που διευκρίνισε ότι οι στρατοχωροφύλακες στο τέλος της επέστρεψαν το τηλέφωνο.


«Όταν εκείνη τους ρώτησε σχετικά με τους λόγους αυτής της ανάκρισης, αυτοί της απάντησαν ότι την ανέκριναν στο πλαίσιο μιας έρευνας σχετικά με την παροχή βοήθειας με στόχο την παράνομη είσοδο, την μετακίνηση και τη διαμονή αλλοδαπών στο γαλλικό έδαφος» εξήγησε η εφημερίδα.


«Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η συνάδελφός μας ήρθε αντιμέτωπη με απόπειρες εκφοβισμού εκ μέρους των στρατοχωροφυλάκων και του εισαγγελέα, την οποία κατηγόρησαν ενώ εκείνη το μόνο που έκανε ήταν να ασκεί το επάγγελμά της», κατήγγειλε ο αρχισυντάκτης.


Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας του Γκαπ Ραφαέλ Μπαγιάν κατηγόρησε τη Le Temps «ότι προέβη σε απόλυτα συκοφαντικές καταγγελίες σε βάρος του». Διαβεβαίωσε ότι «δεν ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς για την ανάκριση της Ελβετίδας δημοσιογράφου παρά μόνο στο τέλος».


Εξήγησε ακόμη ότι στη δημοσιογράφο αναγνώσθηκαν τα δικαιώματά της—«το δικαίωμα εκπροσώπησης από δικηγόρο, να μην κάνει δήλωση και να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή». Σύμφωνα με τον ίδιο «εκείνη τα υπέγραψε».


Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζει σε ένα δελτίο τύπου ότι «το ότι συμπεριφέρθηκαν σε έναν δημοσιογράφο ως ύποπτο ενώ το μόνο που έκανε ήταν να ασκήσει το επάγγελμά του αποτελεί πρόσκομμα στην ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM