No.1

Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο δράστης που επιτέθηκε σε παιδιά με μαχαίρι

Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο δράστης της επίθεσης σε πάρκο της πόλης Ανεσί Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ο Σύρος πρόσφυγας που επιτέθηκε με μαχαίρι σε έξι άτομα, ανάμεσά τους τέσσερα μικρά παιδιά, σε ένα πάρκο στην Ανεσί στη Γαλλία, προφυλακίστηκε και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. 

Οι καταγγελίες για την επίθεση με μαχαίρι αφορούν «απόπειρα ανθρωποκτονίας», ανακοίνωσε σήμερα η τοπική εισαγγελέας, η Λιν Μπονέ-Ματίς. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας 22 ως 36 μηνών.

Η υγεία των τραυματιών δεν βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση, είπε η Λιν Μπονέ-Ματίς, προσθέτοντας ότι τα τέσσερα παιδιά συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Ο Αμπνταλμασίχ Χ. «δεν θέλησε να μιλήσει», τόσο κατά τη διάρκεια της 48ωρης αστυνομικής του κράτησης, όσο και ενώπιον των δύο ανακριτών.

«Προς το παρόν είναι πρόωρο να αξιολογηθούν τα κίνητρά του», είπε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ξανά ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι η τρομοκρατία ήταν το κίνητρο του δράστη.

Τι λένε η μητέρα και η σύζυγος του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι

Σύμφωνα με τη μητέρα του, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο στις ΗΠΑ, όπου ζει εδώ και δέκα χρόνια, ο Αμπνταλμασίχ Χ είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του στη Συρία, πριν διαφύγει από τη χώρα το 2011 εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου. Στη συνέχεια κατέληξε στη Σουηδία αφού πέρασε από την Τουρκία και μετά από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η πρώην σύζυγός του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι, από το Τρολχάταν στη νοτιοδυτική Σουηδία όπου βρίσκεται, και με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει: «Γνωριστήκαμε στην Τουρκία, ερωτευτήκαμε. Έπειτα από δύο χρόνια, παντρευτήκαμε, όμως δεν μπόρεσε να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα, έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Χωρίσαμε επειδή εγώ δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία», είπε

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, του είχε χορηγηθεί στις 26 Απριλίου 2003 από τη Σουηδία το καθεστώς του πρόσφυγα και ταξίδευε έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία τον είχε αφήσει να φύγει, αφού τον είχε ελέγξει την περασμένη Κυριακή επειδή πλενόταν στη λίμνη του Ανεσί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης δήλωσε από την πλευρά της πως ο Αμπνταλμασίχ Χ. είχε λάβει άδεια παραμονής το 2013, αλλά από το 2017 απέτυχαν επανειλημμένες προσπάθειές του να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM