Γαλλία: «Πράσινο φως» υπό όρους για το πάσο εμβολιασμού που προωθεί ο Μακρόν

Γαλλία: Πράσινο φως υπό όρους για κυβερνητικό σχέδιο σχετικά με το πάσο εμβολιασμού Facebook Twitter
AP/φωτογραφία Αρχείου
0

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε σήμερα υπό όρους το σχέδιο της κυβέρνησης για το πάσο εμβολιασμού.

Το πάσο αυτό θα απαιτεί από άτομα άνω των 16 ετών να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον Covid-19 προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια ή κινηματογράφους.

Το νέο πάσο αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κάνει τη ζωή αρκετά δύσκολη για τη μικρή μειοψηφία των ανεμβολίαστων.

Η απόφαση του Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ το πάσο εμβολιασμού στις 24 Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας ένα δελτίο υγείας που παρέχει απόδειξη εμβολιασμού, πρόσφατο αρνητικό τεστ ή προηγούμενη νόσηση.

Το Συμβούλιο υποστήριξε την επιθυμία της κυβέρνησης να απαιτείται από οποιονδήποτε άνω των 16 ετών να επιδεικνύει το πάσο εμβολιασμού, καθώς και μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στους υπεύθυνους μπαρ και εστιατορίων να ελέγχουν την ταυτότητα ενός ατόμου μαζί με το πάσο για να περιορίσουν τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών.

Το Συμβούλιο ανέτρεψε ωστόσο την απαίτηση να επιδεικνύονται τα πάσο εμβολιασμού για τη συμμετοχή σε πολιτικές συγκεντρώσεις. Σε λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, το Συμβούλιο είπε ότι μια τέτοια διάταξη θα έθιγε την ελευθερία των ανθρώπων να μοιράζονται τις απόψεις τους.

Το πάσο  έφερε νέα ώθηση στις εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες ενάντια στους περιορισμούς της δημόσιας ζωής. Μερικοί άνθρωποι που αντιστέκονται στον εμβολιασμό λένε ότι ο Μακρόν τους έκανε να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ανέφερε περισσότερα από 425.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ