Γαλλία: Οι απεργίες συνεχίζονται παρά τις κυβερνητικές υποχωρήσεις

Γαλλία: Οι απεργίες συνεχίζονται παρά τις κυβερνητικές υποχωρήσεις Facebook Twitter
EPA
0

H γαλλική κυβέρνηση υποχωρεί προσωρινά όσον αφορά τα αιτήματα των απεργών, ωστόσο εκπρόσωποι των συνδικάτων δηλώνουν πως θα συνεχιστούν οι απεργίες και τις επόμενες ημέρες.

Με τη χθεσινή επιστολή του στα συνδικάτα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αποδέχθηκε να αποσύρει προσωρινά το όριο των 64 ετών που πρότεινε με στόχο τη σταδιακή οικονομική εξισορρόπηση του συστήματος από το 2022 έως το 2027.

«Νίκη» φώναξαν τα δύο συνδικάτα CFDT και UNSA που αγωνίσθηκαν για την απόσυρση και επιθυμούν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Είναι ένας «εποικοδομητικός συμβιβασμός» δήλωσε και ο πρόεδρος Μακρόν.

Συχνά όμως ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια και αυτή τη λεπτομέρεια μελετούν τα αλλά συνδικάτα και οι σημερινοί απεργοί που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιβολή των μέτρων με διατάγματα

 

Ο πρωθυπουργός αποσύρει μεν για την ώρα το όριο των 64 ετών, με την προϋπόθεση όμως ότι τα συνδικάτα θα συμφωνήσουν στην εξεύρεση άλλων τρόπων εξισορρόπησης του συστήματος. Περιορίζει όμως δραστικά το χρονικό όριο που δίνει και θέλει μια σαφή απάντηση στα τέλη Απριλίου και όχι τον Ιούλιο που πρότεινε το CFDT.

Δεύτερον, δηλώνει εξ' αρχής ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο μια «ευρεία εξουσιοδότηση για τη λήψη, μέσω διαταγμάτων, οιουδήποτε μέτρου κρίνει απαραίτητο, για την εξισορρόπηση του συστήματος έως το 2027».

Έτσι, εάν τα συνδικάτα δεν συμφωνήσουν έως τον Απρίλιο, θα έχει λυμένα τα χέρια του για να προχωρήσει με διατάγματα. Προϋποθέσεις που κάνουν τους απεργούς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις να μιλούν για «συμβιβασμό-μπλόφα» από την κυβέρνηση.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι, την ώρα που ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα εισβολή - Γκρίζα ζώνη τέσσερα χωριά
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ-ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: Διακοπή χρηματοδότησης των NPR και PBS, δίκτυα με βαθιές ρίζες στο δημόσιο τομέα

Το σχετικό διάταγμα Τραμπ χαρακτηρίζει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως «κομματικά και προκατειλημμένα» επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM