No.1

Γαλλία: Αποσύρεται το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Γαλλία: Αποσύρεται το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Facebook Twitter
EPA
0

Μετά την κατακραυγή και τις αλλεπάλληλες απεργίες, η κυβέρνηση της Γαλλίας δηλώνει «διατεθειμένη να αποσύρει» από το σχέδιό της για μεταρρύθμιση των συντάξεων το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο. 

Η επίμαχη διάταξη, που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών, απορρίπτεται ομόφωνα από τα συνδικάτα και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα, Σάββατο, σε εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είχε υποσχεθεί ότι θα προέβαινε σε μια ανακοίνωση στη διάρκεια της ημέρας, στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα στην απεργία που παραλύει τις μεταφορές, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, εδώ και πέντε εβδομάδες.

Ο Εντουάρ Φιλίπ διευκρινίζει, ωστόσο, στην επιστολή του πως οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027 – σε διαφορετική περίπτωση η παράταση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη θα επαναφερθεί.

Το μέτρο αυτό ήταν το πιο αμφιλεγόμενο του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Είχε σκοπό να παράσχει προοδευτικά κίνητρα στους Γάλλους προκειμένου να συνταξιοδοτούνται στα 64 έτη, επιβάλλοντας μια επιβάρυνση – η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι τώρα τα 62 έτη. Αποτελεί «κόκκινο πανί»για όλα τα συνδικάτα και κυρίως το μεγαλύτερο από αυτά, το CFDT, το οποίο τάσσεται ωστόσο επί της αρχής υπέρ της μεταρρύθμισης που επιθυμεί η κυβέρνηση για ένα ενιαίο σύστημα στη βάση πόντων.

Το συνδικάτο αυτό χαιρέτισε σήμερα σε μια ανακοίνωση την κίνηση, λέγοντας πως δείχνει «τη βούληση της κυβέρνησης να βρει έναν συμβιβασμό».Τώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα θα πρέπει να δεσμευθούν σε μια διάσκεψη για την ισορροπία και τη χρηματοδότηση των συντάξεων, που θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «μέχρι τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αν δεν καταφέρουν να βρουν μέχρι τότε μέτρα που θα επιτρέπουν την ισορροπία του συστήματος, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, προειδοποίησε. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής στο σημείο αυτό: θα αναλάβω τις ευθύνες μου», επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο ανατολικό Παρίσι εναντίον της μεταρρύθμισης, η οποία έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα πολλά διαφορετικά ανά τομέα συνταξιοδοτικά καθεστώτα με ένα ενιαίο στη βάση ενός συστήματος πόντων.

Κατά τη διαδήλωση σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και κλομπ εναντίον διαδηλωτών που έσπασαν βιτρίνες και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και διαφημιστικές πινακίδες. Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση στην επιθυμία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM