Γαλλία: Ο Μπαρνιέ υποχωρεί στο θέμα του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις απειλές Λεπέν

Γαλλία: Ο Μπαρνιέ υποχωρεί στο θέμα του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις απειλές Λεπέν Facebook Twitter
Μισέλ Μπαρνιέ/ Φωτ.: EPA
0

Η γαλλική κυβέρνηση απέσυρε την πρόταση για αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πολιτική κρίση που απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω εντάσεων για τον προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ και αύξηση φόρων.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο, αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Η άρνηση του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν να στηρίξει την κυβέρνηση αυξάνει τις πιθανότητες πρότασης μομφής την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπαρνιέ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία, για να περάσει τμήματα του προϋπολογισμού. Ωστόσο, αυτό θα δώσει στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Εθνικός Συναγερμός, ο οποίος μέχρι τώρα παρουσίαζε τον εαυτό του ως δύναμη σταθερότητας, άσκησε έντονες πιέσεις στον Μπαρνιέ, δηλώνοντας ότι οι αυξήσεις φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια είναι απαράδεκτες. Η υποχώρηση του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε ως «νίκη» από τον πρόεδρο του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντέλα.

Παράλληλα, η Λεπέν, η οποία θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2027, αντιμετωπίζει τη δική της κρίση, καθώς κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων. Εάν καταδικαστεί, κινδυνεύει με αποκλεισμό από την πολιτική για πέντε χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δυσαρέσκεια

Η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση είναι έντονη, με το 53% των πολιτών να επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial. Μια άλλη δημοσκόπηση της Elabe δείχνει ότι το 63% των Γάλλων πιστεύουν πως ο Μακρόν πρέπει να παραιτηθεί εάν η κυβέρνηση του Μπαρνιέ καταρρεύσει, αν και ο ίδιος έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Με το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας βαθιά διχασμένο, η κυβέρνηση του Μπαρνιέ ακροβατεί μεταξύ οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της διατήρησης της εξουσίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM