Γαλλία: Επικυρώθηκε η εκλογή Μακρόν στην προεδρία - Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Καζνέβ

Γαλλία: Επικυρώθηκε η εκλογή Μακρόν στην προεδρία - Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Καζνέβ Facebook Twitter
0

To Συνταγματικό Συμβούλιο ανακήρυξε επίσημα σήμερα τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας. Μετά την επίσημη ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ υπέβαλε την παραίτησή του και αυτή της κυβέρνησής του στον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά την πολιτική παράδοση στη χώρα.

Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία, ο Ολάντ αποδέχεται τυπικά την παραίτηση, «όπως ορίζει η δημοκρατική παράδοση», και ζητά από τον Καζνέβ να παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο για να «χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 66,10% των ψήφων έναντι 33,90% της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας. Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Μακρόν συγκέντρωσε 20.743.128 ψήφους στον δεύτερο γύρο, έναντι 10.638.475 ψήφων για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου.  Η αποχή ανήλθε σε 25,44%, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3% σε σύγκριση με το πρώτο γύρο (22,23%) της 23ης Απριλίου.

«Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, το Συνταγματικό Συμβούλιο τον ανακηρύσσει "εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας"», είπε ο Φαμπιούς. Θα αναλάβει καθήκοντα αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ, την 14η Μαΐου τα μεσάνυχτα.


Τα ποσοστά που ανακοίνωσε σήμερα το Συνταγματικό Συμβούλιο δεν διαφοροποιούνται από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το πρωί το υπουργείο Εσωτερικών. Εκ των 47.568.693 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο αριθμός όσων ψήφισαν ανέρχεται σε 35.467.327. Ο αριθμός των λευκών είναι 3.021.499, ενώ των έγκυρων είναι 31.381.603, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου.


Το Συνταγματικό Συμβούλιο ακύρωσε 16.467 ψηφοδέλτια «εξαιτίας παρατυπιών που διαπιστώθηκαν σε 38 εκλογικά κέντρα» εκ των συνολικά 69.242 εκλογικών κέντρων «δηλαδή το 0,05% των συνόλου των ψήφων» διευκρίνισε ο Φαμπιούς. «Επί του συνόλου, οι κανονισμοί που διέπουν την εκλογική διαδικασία έγιναν σεβαστοί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM