Γαλλία: Εισαγγελείς ζητούν εξάμηνη έκτιση ποινής φυλάκισης για τον Σαρκοζί

Γαλλία: Εισαγγελείς ζητούν την έκτιση ποινής για τον Σαρκοζί Facebook Twitter
EPA
0

Γάλλοι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή φυλάκισης έξι μηνών για τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη δίκη για την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Όπως ανέφερε το BFM TV, που επικαλείται το Reuters, ο Σαρκοζί αρνήθηκε τις κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του 2012, λέγοντας ότι τα έξοδά του δεν ήταν δική του ευθύνη.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα ποινή φυλάκισης ενός έτους, έξι μήνες εκ του οποίου χωρίς αναστολή, σε βάρος του πρώην προέδρου, που δικάζεται στο Παρίσι.

Στο τέλος του κατηγορητηρίου, οι εισαγγελείς υπογράμμισαν την «πλήρη αδιαντροπιά» του πρώην αρχηγού του κράτους στη διαχείριση των οικονομικών μιας εκστρατείας και ζήτησαν επίσης την επιβολή προστίμου 3.750 ευρώ.

Οι εισαγγελείς, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι το συντηρητικό κόμμα του Σαρκοζί, ξόδεψε ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 22,5 εκατ. ευρώ, που επιτρέπεται βάσει του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια προσέλαβε ένα φιλικό πρακτορείο δημοσίων σχέσεων για να κρύψει το κόστος.

Ο Σαρκοζί επιμένει δεν είχε εμπλακεί στη διοικητική μέριμνα της εκστρατείας του για τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος αλλά ούτε και στον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκαν χρήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Ο Σαρκοζί, απών από την ακροαματική διαδικασία, δικάζεται από τις 20 Μαΐου.

Ποινές από 18 μήνες έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης με αναστολή ζήτησαν επίσης οι εισαγγελείς σε βάρος των 13 συγκατηγορουμένων που δικάζονται μαζί με τον Σαρκοζί.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ για τον πρώην υποδιευθυντή της εκστρατείας Ζερόμ Λαβριγιέ, τον μόνο που παραδέχτηκε την απάτη.

Σε βάρος των τριών πρώην στελεχών της Bygmalion, της εταιρίας που ήταν αρμόδια για τις συναντήσεις - συσκέψεις του Σαρκοζί, που παραδέχτηκαν ότι δέχτηκαν την εισαγωγή του συστήματος των πλαστών τιμολογίων, οι εισαγγελείς ζήτησαν 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος από το 1958 που καταδικάστηκε σε φυλάκιση χωρίς αναστολή: του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων δύο χρόνια με αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, και είχε ασκήσει έφεση.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλικός φωτογράφος μοιράζεται την αγαπημένη του φωτογραφία, με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ σε μια αυθόρμητη στιγμή

Διεθνή / Βασιλικός φωτογράφος αποκαλύπτει σπάνιο αυθόρμητο «κλικ» του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τα παιδιά του

«Ήταν πραγματικό προνόμιο να φωτογραφίζω τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή ίσως είναι η αγαπημένη μου λήψη μέχρι σήμερα», έγραψε σε ανάρτησή του ο φωτογράφος Josh Shinner
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι Ιρανοί πολίτες διαμαρτύρονται για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας τους - Εχθές υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον 6 νεκρούς
THE LIFO TEAM
Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Διεθνή / Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Ο Μαδούρο απέφυγε να σχολιάσει τη φερόμενη επίθεση των ΗΠΑ σε περιοχή πρόσδεσης σκαφών στη Βενεζουέλα, την οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, χρησιμοποιούσαν τα καρτέλ ναρκωτικών
THE LIFO TEAM