Γαλλία: Εισαγγελείς ζητούν εξάμηνη έκτιση ποινής φυλάκισης για τον Σαρκοζί

Γαλλία: Εισαγγελείς ζητούν την έκτιση ποινής για τον Σαρκοζί Facebook Twitter
EPA
0

Γάλλοι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή φυλάκισης έξι μηνών για τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη δίκη για την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Όπως ανέφερε το BFM TV, που επικαλείται το Reuters, ο Σαρκοζί αρνήθηκε τις κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του 2012, λέγοντας ότι τα έξοδά του δεν ήταν δική του ευθύνη.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα ποινή φυλάκισης ενός έτους, έξι μήνες εκ του οποίου χωρίς αναστολή, σε βάρος του πρώην προέδρου, που δικάζεται στο Παρίσι.

Στο τέλος του κατηγορητηρίου, οι εισαγγελείς υπογράμμισαν την «πλήρη αδιαντροπιά» του πρώην αρχηγού του κράτους στη διαχείριση των οικονομικών μιας εκστρατείας και ζήτησαν επίσης την επιβολή προστίμου 3.750 ευρώ.

Οι εισαγγελείς, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι το συντηρητικό κόμμα του Σαρκοζί, ξόδεψε ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 22,5 εκατ. ευρώ, που επιτρέπεται βάσει του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια προσέλαβε ένα φιλικό πρακτορείο δημοσίων σχέσεων για να κρύψει το κόστος.

Ο Σαρκοζί επιμένει δεν είχε εμπλακεί στη διοικητική μέριμνα της εκστρατείας του για τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος αλλά ούτε και στον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκαν χρήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Ο Σαρκοζί, απών από την ακροαματική διαδικασία, δικάζεται από τις 20 Μαΐου.

Ποινές από 18 μήνες έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης με αναστολή ζήτησαν επίσης οι εισαγγελείς σε βάρος των 13 συγκατηγορουμένων που δικάζονται μαζί με τον Σαρκοζί.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ για τον πρώην υποδιευθυντή της εκστρατείας Ζερόμ Λαβριγιέ, τον μόνο που παραδέχτηκε την απάτη.

Σε βάρος των τριών πρώην στελεχών της Bygmalion, της εταιρίας που ήταν αρμόδια για τις συναντήσεις - συσκέψεις του Σαρκοζί, που παραδέχτηκαν ότι δέχτηκαν την εισαγωγή του συστήματος των πλαστών τιμολογίων, οι εισαγγελείς ζήτησαν 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος από το 1958 που καταδικάστηκε σε φυλάκιση χωρίς αναστολή: του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων δύο χρόνια με αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, και είχε ασκήσει έφεση.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM