Οι γονείς που επιλέγουν την κατ'οίκον διδασκαλία για τα παιδιά τους θα είναι αντιμέτωποι με έως 6 μήνες φυλάκιση στη Γαλλία, προβλέπει νόμος με σκοπό την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού στη χώρα.

 

Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την κατ'οίκον διδασκαλία για τα παιδιά, σε μια προσπάθεια να μην πέσουν στην επιρροή εξτρεμιστών. Πάνω από 50.000 παιδιά είναι σε κατ'οίκον εκπαίδευση.

 

Η κίνηση αυτή γίνεται στο ευρύτερο πλαίσιο που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι οι γαλλικές κοσμικές αξίες θα υπερισχύσουν των ισλαμιστικών προσπαθειών να επιβληθούν σκληροπυρηνικές πεποιθήσεις σε περιοχές της χώρας, με βάση τα λεγόμενα του Εμανουέλ Μακρόν. 

 

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν νέους τρόπους που θα διασφαλίζουν ότι τα σχολεία θα μπορούν να αντισταθούν σε ακραίες απαιτήσεις για περιοριστούν μαθήματα θρησκευτικής ή σεξουαλικής εκπαίδευσης. Επίσης τα τοπικά συμβούλια θα έχουν τη δυνατότητα να αρνούνται ξεχωριστές ώρες για το κολύμπι ανδρών και γυναικών, ενώ επίσης προβλέπονται αυστηρά μέτρα κατά της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, με την απειλή δίωξης, αλλά και η υποχρέωση για διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση τζαμιών από το εξωτερικό.


Η απόφαση να τεθεί εκτός νόμου η κατ' οίκον διδασκαλία ελήφθη όταν υπουργοί ανέφεραν πως κάποιες οικογένειες μουσουλμάνων αρνούνται να επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, είπε πως αυτό αφορά ιδιαίτερα τα κορίτσια. «Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν περισσότερα αγόρια από ότι κορίτσια, όταν γνωρίζουμε ότι στατιστικά γεννιούνται περισσότερα κορίτσια. Είναι σκάνδαλο», δήλωσε.

 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η κατ' οίκον διδασκαλία θα επιτρέπεται μόνο αν είναι αδύνατο να πάει ένα παιδί σχολείο, για λόγους που σχετίζονται «με την κατάσταση του παιδιού ή της οικογένειας». Οι γονείς που παραβιάζουν τον νόμο θα είναι αντιμέτωποι με έως 6 μήνες φυλάκισης και πρόστιμο 7.500 ευρώ. Για να εφαρμοστεί ο νόμος, θα δοθεί ένας προσωπικός αριθμός σε κάθε παιδί στη Γαλλία.

 

Τα θρησκευτικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των καθολικών και μουσουλμανικών, παραμένουν εγκεκριμένα, αλλά θα ελέγχονται πιο αυστηρά. Διευθυντές θρησκευτικών ιδρυμάτων που αποτυγχάνουν να σεβαστούν τις γαλλικές αξίες θα είναι αντιμέτωποι με έως ένα χρόνο φυλάκισης, σύμφωνα με τον νέο νόμο.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε περιγράψει αυτό το νομοσχέδιο σε ομιλία τον προηγούμενο μήνα, στην οποία είχε δεσμευτεί ότι θα καταπολεμηθεί ο «ισλαμιστικός αυτονομισμός». Οι συνεργάτες του αναφέρουν πως η ανάγκη για τέτοια νομοθεσία αναδείχθηκε και από τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί, του δασκάλου που τον αποκεφάλισε εξτρεμιστής επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ σε μαθητές του.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας σημαίνει την εξάλειψη του πολιτικού ισλαμισμού που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη βία. Ο Νταρμανέν επεσήμανε ότι θα γίνει αδίκημα ο εκφοβισμός δημόσιων λειτουργών για θρησκευτικούς λόγους. Αυτό θα περιλαμβάνει γονείς, που έχουν πιέσει δασκάλους να αποφύγουν την αναφορά στα σκίτσα που έδειξε ο Πατί.

 

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πως οι νομάρχες θα έχουν την εξουσία να μπλοκάρουν επιχορηγήσεις σε συλλόγους που δεν τηρούν τους γαλλικούς νόμους και αξίες, φέρνοντας ως παράδειγμα έναν σύλλογο ju-jitsu που είπε στα μέλη του να προσεύχονται πριν από τις προπονήσεις και που χώριζε τους άνδρες από τις γυναίκες. Επίσης, οι νομάρχες θα μπλοκάρουν τις απαιτήσεις ισλαμιστών για απόσυρση βιβλίων Εβραίων ή ομοφυλόφιλων συγγραφέων από βιβλιοθήκες.

 

Με πληροφορίες από Times