FT: Κοντά σε συμφωνία Τουρκία - Ε.Ε για τη συστηματική επιστροφή μη Σύρων μεταναστών

FT: Κοντά σε συμφωνία Τουρκία - Ε.Ε για τη συστηματική επιστροφή μη Σύρων μεταναστών Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
4

«Η Ε.Ε. είναι κοντά στο να επιτύχει μία επαναστατική (σ.σ. breakthrough) συμφωνία με την Άγκυρα βάσει της οποίας όλοι οι μη – Σύρoι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, κάνοντας ένα κρίσιμο βήμα στη σκλήρυνση της στάσης του μπλοκ ενάντια στο ανθρώπινο ποτάμι» γράφει σημερινό άρθρο των Financial Times, που συνυπογράφουν οι Duncan Robinson and Alex Barker από τις Βρυξέλλες, αλλά και ο Peter Spiegel.

«Έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες», σχολιάζει η εφημερίδα, «ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε μυστικά το σήμα ότι η Άγκυρα θα δεχθεί τις συστηματικές επιστροφές των μη-Σύρων μεταναστών και θα αναλάβει δράση κατά των λαθρεμπόρων ανθρώπων».

«Παρόλο που η συμφωνία είναι αβέβαιη και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ, «οι όροι της συμφωνίας θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα πολυπόθητο σημείο καμπής στην προσφυγική κρίση της Ευρώπης».

«Δύο διπλωμάτες που τελούν σε γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν ότι η Τουρκία συμφώνησε επίσης να δεχθεί όλους τους μετανάστες που θα διασώζονται σε διεθνή ύδατα από το ΝΑΤΟ» αναφέρει στη συνέχεια το μακροσκελές άρθρο ενώ σημειώνεται ότι αυτό ακριβώς είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα που έχει καθυστερήσει την πρόοδο των επιχειρήσεων.

Οι τρεις αρθρογράφοι αναφέρονται ακόμη στις προειδοποιήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους οικονομικούς μετανάστες, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, να μην έρθουν στην Ευρώπη γιατί θα βρουν τις πόρτες κλειστές.

Επίσης, παραθέτουν τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την τριμερή με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον Τούρκο πρωθυπουργό, οπότε και είχε εκφράσει ο Ντόναλντ Τουσκ την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της επανεισδοχής.

«Η Τουρκία δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μία απότομη μείωση στις ροές και θέλει η Ευρώπη να δεχθεί απευθείας Σύρους πρόσφυγες από τα εδάφη της, για να αποτρέψει τους μετανάστες να διακινδυνεύσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα – συνεχίζει το δημοσίευμα. Ο κ. Νταβούτογλου είπε την Πέμπτη ότι "ήταν λάθος να αφεθεί η μεταναστευτική κρίση τους ώμους αποκλειστικά της Τουρκίας και της Ελλάδας"», σημειώνεται στο άρθρο.

«Οποιαδήποτε προσφορά μιας μεγάλης κλίμακας μετεγκατάστασης  αναμένεται να οριστικοποιηθεί διμερώς μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και του Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Κυριακή» αναφέρουν οι συντάκτες των FT.

Τέλος, στο άρθρο σημειώνεται ακόμη πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή. «Ο κ. Ερντογάν διατηρεί μία χαλαρή στάση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και της Ε.Ε. για το προσφυγικό εγείροντας υποψίες στις Βρυξέλλες ότι μπορεί να καθυστερεί την καταστολή της παράνομης διακίνησης προσφύγων», σχολιάζουν οι συντάκτες του άρθρου.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM