Φωτιά στη Μασσαλία: Προκλήθηκε από όχημα που υπέστη βλάβη - Στις φλόγες τουλάχιστον 20 σπίτια

Φωτιά στη Μασσαλία: Προκλήθηκε από όχημα που υπέστη βλάβη - Στάχτη τουλάχιστον 20 σπίτια Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (8/7), στα περίχωρα της Μασσαλίας στη Γαλλία.

Η φωτιά καίει στην πόλη Λε Πεν-Μιραμπό και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, φέρεται να προκλήθηκε από όχημα που υπέστη βλάβη και τυλίχτηκε στις φλόγες.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν άνεμοι ταχύτητας 70 χλμ./ώρα και ριπές έως 100 χλμ./ώρα, γεμίζοντας παράλληλα το κέντρο της Μασσαλίας με καπνό και στάχτες. Βίντεο από το κεντρικό Παλιό Λιμάνι έδειχναν πυκνά σύννεφα καπνού να καλύπτουν την πόλη. Περίπου 450 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ανακοίνωσε ο δήμος της Μασσαλίας.

Ο δήμος κάλεσε τους κατοίκους, ειδικά στις βόρειες συνοικίες 15ο και 16ο διαμέρισμα, που είναι πιο κοντά στη φωτιά, να «παραμείνουν μέσα για να αποφύγουν την έκθεση στον καπνό». Τέσσερα κλειστά γυμναστήρια άνοιξαν για να φιλοξενήσουν περισσότερους εκτοπισμένους κατοίκους.

«Το νιώθεις, το βλέπεις και το μυρίζεις», είπε η Βανέσα, κάτοικος του 16ου διαμερίσματος, στο BFMTV. «Είναι τρομακτικό. Είμαστε όλοι φοβισμένοι. Είναι καταστροφή, δεν μπορείς ούτε τη μύτη σου να βγάλεις έξω».

Το αεροδρόμιο της Μασσαλίας ακύρωσε όλες τις πτήσεις, οι σιδηροδρομικές γραμμές από και προς τα βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης ανεστάλησαν, δύο αυτοκινητόδρομοι, βασικοί δρόμοι και αρκετές οδικές σήραγγες έκλεισαν, ενώ διακόπηκαν και πολλές γραμμές λεωφορείων, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Νομαρχία της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής έστειλε πολλαπλές ειδοποιήσεις σε κινητά τηλέφωνα, καλώντας τους κατοίκους να κλείσουν πόρτες και παντζούρια, να βάλουν βρεγμένα ρούχα γύρω από ανοίγματα και να κρατούν τους δρόμους ελεύθερους για τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον δήμο, 720 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων από γειτονικές περιοχές, δίνουν μάχη με τη φωτιά με 220 οχήματα, ενώ συνδράμουν ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροπλάνα. Περίπου 350 εκτάρια γης είχαν καεί μέχρι το απόγευμα.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι 20 σπίτια καταστράφηκαν, ανάμεσά τους και κάποια εντός των ορίων της πόλης. Εννέα πυροσβέστες δέχθηκαν περίθαλψη για εισπνοή καπνού, ενώ τέσσερις κάτοικοι νοσηλεύονται σε «σχετικά επείγουσα» κατάσταση.

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παϊάν, συνεχάρη τους πυροσβέστες της πόλης «που μέχρι τώρα έχουν σώσει εκατοντάδες σπίτια». Ένα μεγάλο νοσοκομείο στα βόρεια της πόλης τέθηκε σε λειτουργία με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης «για προληπτικούς λόγους» αλλά είναι ασφαλές, πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή, είναι μάχη», είπε ο Παϊάν, παρομοιάζοντας την προσπάθεια κατάσβεσης με «αντάρτικο πόλεμο».

Πρόσθεσε: «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μέσα στη νύχτα, γιατί αυτό είναι επίσης κρίσιμο. Όλα είναι στρατηγικά: η ταχύτητα του ανέμου, η υγρασία, η δύση του ηλίου… Είναι εξαιρετικά περίπλοκο».

Το αεροδρόμιο της Μασσαλίας ανέστειλε όλες τις πτήσεις το μεσημέρι, λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς κοντά στην πόλη Λε Πεν-Μιραμπό. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η αιτία φαίνεται να ήταν ένα όχημα που πήρε φωτιά στον αυτοκινητόδρομο A552.

Αναχωρήσεις προς Βρυξέλλες, Μόναχο και Νάπολη ακυρώθηκαν, ενώ εισερχόμενες πτήσεις εκτράπηκαν σε κοντινά αεροδρόμια, όπως της Νίκαιας και της Νιμ. Η Μασσαλία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο της Γαλλίας, το οποίο εξυπηρέτησε σχεδόν 11 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα μέχρι στιγμής, αλλά ο δήμαρχος του Λε Πεν-Μιραμπό δήλωσε ότι δύο συγκροτήματα κατοικιών εκκενώθηκαν και οι πυροσβέστες προετοιμάζονται να εμποδίσουν τη φωτιά να φτάσει σε γηροκομείο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM