Φον ντερ Λάιεν: Η άρση της πατέντας των εμβολίων δεν θα λύσει το πρόβλημα -Να εξάγουν και οι άλλοι όπως η ΕΕ

Φον ντερ Λάιεν: Η άρση της πατέντας των εμβολίων δεν θα λύσει το πρόβλημα -Να εξάγουν και οι άλλοι όπως η ΕΕ Facebook Twitter
0

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μεν πως η ΕΕ είναι ανοιχτή στη συζήτηση για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια, αλλά τόνισε πως μία τέτοια κίνηση δεν θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν.Η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τις άλλες χώρες που παράγουν εμβόλια για τον κορωνοϊό να τα εξάγουν, όπως κάνει και η ΕΕ.

 

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση για την άρση των πατεντών, αλλά χρειαζόμαστε εμβόλια τώρα, για όλο τον κόσμο», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο.

 

«Η άρση των πατεντών δεν θα λύσει τα προβλήματα. Δεν θα παράξει ούτε μία δόση εμβολίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν.Το πιο σημαντικό, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι πρώτα από όλα το μοίρασμα των εμβολίων, η εξαγωγή των δόσεων που παράγονται και οι επενδύσεις για την αύξηση των δυνατοτήτων παραγωγής, υπογράμμισε.

 

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει έναν μηχανισμό για το μοίρασμα των εμβολίων, σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την παράδοση 650.000 δόσεων στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη περιοχή του κόσμου που εξάγει εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα. Περίπου το 50% της παραγωγής εξάγεται σε σχεδόν 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος COVAX. Έως τώρα έχουν εξαχθεί 200 εκατ. δόσεις και περίπου 200 εκατ. έχουν παραδοθεί στους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Καλούμε όσους συμμετέχουν στη συζήτηση για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια να δεσμευτούν ότι θα εξάγουν μεγάλο μερίδιο από τις δόσεις που παράγονται στην περιοχή τους», τόνισε και υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και αλλού, για παράδειγμα στην Αφρική.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Διεθνή / Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Ο έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δημοτικές εκλογές άρχισε να χρησιμοποιεί το σύνθημα «Θα έρθει ο Απρίλιος και τα πρόσωπα θα χαμογελάσουν»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Διεθνή / Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Το βασιλικό πρωτόκολλο επιτρέπει μόνο στους εκ γενετής γαλαζοαίματους να απονέμουν τιμητικές διακρίσεις - Η αλλαγή που μελετά το παλάτι για τις εξ αγχιστείας γαλαζοαίματες, Κέιτ Μίντλετον και βασίλισσα Καμίλα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ