Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε ότι εντός της ημέρας θα δοθεί η επίσημη έγκριση της Κομισιόν για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό.

 

Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άναψε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν μέσω Twitter ανέφερε ότι η Επιτροπή θα ενεργήσει γρήγορα.

 

«Είναι μία αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να παραδοθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο ΕΜΑ μόλις εξέδωσε θετική επιστημονική γνώμη για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. Τώρα εμείς θα ενεργήσουμε γρήγορα. Αναμένω την απόφαση της Κομισιόν έως το βράδυ», έγραψε στο Τwitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 


Το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech είναι το πρώτο για τον κορωνοϊό που εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η έγκριση υπό όρους αφορά άτομα από 16 ετών και άνω.

 

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ αναφέρει πως η αρμόδια επιτροπή ολοκλήρωσε «την αυστηρή αξιολόγηση» του εμβολίου και κατέληξε «κατά γενική συναίνεση ότι είναι πλέον διαθέσιμα επαρκώς ισχυρά δεδομένα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, προκειμένου να συστήσει μία επίσημη υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην αγορά».

 

Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η κλινική δοκιμή έδειξε πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 95%, όπως και ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου αυτής της τάξης ες μετέχοντες που διέτρεχαν κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν άσθμα, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, χρόνια πνευμονοπάθεια ή δείκτη μάζα σώματος άνω του 30 k./m2.