Fake news στον Λευκό Οίκο: Ο Τραμπ παρουσίασε εικόνες από το Κονγκό ως «απόδειξη γενοκτονίας λευκών» στη Νότια Αφρική

Fake news στον Λευκό Οίκο: Ο Τραμπ παρουσίασε εικόνες από το Κονγκό ως «απόδειξη γενοκτονίας λευκών» στη Νότια Αφρική Facebook Twitter
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο ως «αποδεικτικά στοιχεία» για μαζικές δολοφονίες λευκών αγροτών, τα οποία αποδείχθηκαν είτε ψευδή είτε παραπλανητικά/ Φωτ.: EPA
0

Σε νέα αναπαραγωγή θεωριών συνωμοσίας περί «λευκής γενοκτονίας» στη Νότια Αφρική προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της τεταμένης συνάντησης με τον πρόεδρο της χώρας Σίριλ Ραμαφόσα στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο ως «αποδεικτικά στοιχεία» για μαζικές δολοφονίες λευκών αγροτών, τα οποία αποδείχθηκαν είτε ψευδή είτε παραπλανητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις τραβηγμένα σε άλλη χώρα.

Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της συνάντησης, ο Τραμπ κρατούσε μια έντυπη φωτογραφία δίπλα σε άρθρο λέγοντας: «Αυτοί είναι όλοι λευκοί αγρότες που θάβονται». Ωστόσο, η εικόνα προερχόταν από βίντεο του πρακτορείου Reuters που είχε τραβηχτεί τον Φεβρουάριο στη Γκόμα του Κονγκό και απεικόνιζε ανθρωπιστικούς εργάτες να μεταφέρουν σάκους με πτώματα μετά από συγκρούσεις με αντάρτες του κινήματος M23, το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρουάντα.

Fake news στον Λευκό Οίκο: Ο Τραμπ παρουσίασε εικόνες από το Κονγκό ως «απόδειξη γενοκτονίας λευκών» στη Νότια Αφρική Facebook Twitter

Σε άλλο σημείο της συνάντησης, ο Τραμπ προέβαλε βίντεο που – όπως είπε – απεικόνιζε νεκροταφείο με περισσότερους από 1.000 σταυρούς λευκών αγροτών, θέλοντας να υποστηρίξει την προσφορά του για «καταφύγιο» σε διωκόμενους λευκούς Νοτιοαφρικανούς.

Στην πραγματικότητα, το υλικό δεν απεικόνιζε νεκροταφείο, αλλά προσωρινό μνημείο κοντά στις πόλεις Newcastle και Normandein. Ο ιδρυτής του μνημείου Ρομπ Χόατσον, μιλώντας στο BBC, διευκρίνισε: «Ήταν ένα μνημείο. Δεν ήταν μόνιμο, ούτε χώρος ταφής. Στήθηκε μετά τη δολοφονία δύο Αφρικάνερ αγροτών στην τοπική κοινότητα».

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τραμπ και αντέδρασε έντονα στην αναπαραγωγή της θεωρίας περί «λευκής γενοκτονίας», η οποία κυκλοφορεί επί χρόνια στην ακροδεξιά και έχει αποδειχθεί αβάσιμη από διεθνείς οργανισμούς και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Το βίντεο που προβλήθηκε περιλάμβανε αποσπάσματα με τον Τζούλιους Μαλέμα, ηγέτη του μαρξιστικής κατεύθυνσης κόμματος Economic Freedom Fighters (EFF), να φωνάζει το σύνθημα «Κόψτε τον λαιμό της λευκότητας» και να τραγουδά το αμφιλεγόμενο κομμάτι «Kill the Boer, kill the farmer». Ο Τραμπ παρουσίασε τον Μαλέμα ως κυβερνητικό αξιωματούχο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για επίσημη πολιτική κατά της λευκής μειονότητας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ραμαφόσα αποστασιοποιήθηκε πλήρως, τονίζοντας ότι ο Μαλέμα είναι αντιπολιτευόμενος βουλευτής και ότι το EFF έλαβε μόλις 9,5% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές. Ο υπουργός Γεωργίας Τζον Στεενχούιζεν, μέλος του κεντροδεξιού συνασπισμού, είπε χαρακτηριστικά στον Τραμπ:
«Συμμετέχω στην κυβέρνηση συνασπισμού ακριβώς για να κρατήσω αυτούς τους ανθρώπους εκτός εξουσίας».

Η συνάντηση της Τετάρτης εντάσσεται στην προσπάθεια του Ραμαφόσα να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Νότιας Αφρικής με τις ΗΠΑ, στον απόηχο των επανειλημμένων επιθέσεων του Τραμπ σε ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της γης, η εξωτερική πολιτική της χώρας και η υποτιθέμενη κακομεταχείριση της λευκής μειονότητας.

Η προβολή ψευδών εικόνων και παραπλανητικού περιεχομένου από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονη κριτική, τόσο από διεθνή μέσα όσο και από παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το ίδιο το Λευκό Οίκο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Το σχέδιο Τραμπ για να κυριαρχεί ως το 2028: Συγκέντρωσε 600 εκατ. δολάρια, στοχεύει το 1 δισ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ οικοδομεί τεράστια πολιτική επιρροή ενόψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών του 2026, επιδιώκοντας να διατηρήσει τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να διαμορφώσει τις εξελίξεις μέχρι και το 2028
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ισραήλ: Βίαιη απομάκρυνση βουλευτή από το βήμα της Κνεσέτ που κατήγγειλε «γενοκτονία στη Γάζα»

Διεθνή / Ισραήλ: Βίαιη απομάκρυνση βουλευτή από το βήμα της Κνεσέτ που κατήγγειλε «γενοκτονία στη Γάζα»

Σε ανάρτησή του μετά το επεισόδιο, ο Οντέχ υποστήριξε πως η απομάκρυνσή του δεν σχετίζεται με παραβίαση κανονισμού, αλλά με την πολιτική ουσία των δηλώσεών του
LIFO NEWSROOM