ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Facebook: Παραμένει η απαγόρευση στον Τραμπ- Αλλά η εταιρεία καλείται να επανεξετάσει το θέμα

Facebook: Παραμένει η απαγόρευση στον Τραμπ- Αλλά η εταιρεία καλείται να επανεξετάσει το θέμα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Το εποπτικό συμβούλιο του Facebook διατήρησε το «μπλόκο» στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κάλεσε την εταιρεία να επανεξετάσει το ζήτημα, προκειμένου να καθορίσει μια «αναλογική» ποινή.

Η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για τον τρόπο που τα social media θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον τους ηγέτες που παραβιάζουν τους κανόνες τους, σχολιάζει το Reuters.

Το συμβούλιο- που αποτελείται από ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και δικηγόρους- έκρινε ότι η εταιρεία δικαιολογημένα ανέστειλε τους λογαριασμούς του Τραμπ, έπειτα από αναρτήσεις που έκανε την ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Όμως, έκρινε ότι δεν ήταν κατάλληλη η απόφαση για αναστολή επ’ αόριστον, καθώς θα έπρεπε να επιβληθεί μια «καθορισμένη ποινή». «Δεν επιτρέπεται το Facebook να κρατά έναν χρήστη εκτός της πλατφόρμας για απροσδιόριστη περίοδο, χωρίς κριτήρια για το πότε και αν θα αποκατασταθεί ο λογαριασμός του», επεσήμανε το εποπτικό συμβούλιο.

Η επ’ αόριστον αναστολή δεν αναφέρεται στην πολιτική περιεχομένου της εταιρείας, σημείωσε ακόμη. Οι συνήθεις ποινές περιλαμβάνουν αφαίρεση του περιεχομένου που παραβιάζει τους κανονισμούς, την αναστολή λογαριασμού για συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή την οριστική απενεργοποίηση της σελίδας και του λογαριασμού.


Επιβάλλοντας μια αόριστη ποινή και παραπέμποντας την υπόθεση στο συμβούλιο, «το Facebook επιδιώκει να αποφύγει τις ευθύνες του», ανέφερε το εποπτικό συμβούλιο, που επέμεινε ότι η εταιρεία θα πρέπει «να εφαρμόσει και να δικαιολογήσει μια καθορισμένη ποινή».

Το εποπτικό συμβούλιο έδωσε στο Facebook προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι η κατάλληλη ποινή για την περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στη σοβαρότητα της παραβίασης των κανονισμών και στην προοπτική για μελλοντική βλάβη. Επίσης, θα πρέπει να συμβαδίζει με τους κανόνες του Facebook για σοβαρές παραβιάσεις που εφαρμόζονται για άλλους χρήστες της πλατφόρμας.

«Θα λάβουμε υπόψη την απόφαση της επιτροπής και θα καθορίσουμε μια δράση που θα είναι σαφής και αναλογική», δήλωσε ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων και επικοινωνίας του Facebook. Έως τότε, διευκρίνισε, οι λογαριασμοί του Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνουν μπλοκαρισμένοι.

Όταν αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του Ντόναλντ Τραμπ από το Facebook, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε αναφέρει πως ήταν υπερβολικά μεγάλος ο κίνδυνος αν επιτρεπόταν στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα.Αργότερα, η εταιρεία αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο νεοσυσταθέν εποπτικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει αν θα παραμείνει σε ισχύ ο αποκλεισμός του Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι το
Twitter επέβαλε μόνιμο αποκλεισμό στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στον απόηχο των γεγονότων στο Καπιτώλιο.

Αν και παραμένει αποκλεισμένος από τα βασικά social media, ο Ντόναλντ Τραμπ ενεργοποίησε ένα πεδίο στην ιστοσελίδα του στο οποίο μπορεί να αναρτά μηνύματα, που είναι προσβάσιμα προς ανάρτηση από άλλους, στο Facebook και στο Twitter.

 

Με πληροφορίες από NYT, Reuters

 

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Επόμενος στόχος του δράστη μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας;

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Επόμενος στόχος του δράστη μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας;

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς είχε κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο για προσωπικότητες υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων, ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ