Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες παραιτήθηκαν από ρωσικές εταιρείες, μετά την εισβολή- Όχι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες παραιτήθηκαν από ρωσικές εταιρείες, μετά την εισβολή- Όχι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες- της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας- ανάμεσα σε εκείνους που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στα συμβούλια κορυφαίων ρωσικών εταιρειών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή Ουκρανία. Όμως, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς.

Ο Σρέντερ, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι γνώριμο πρόσωπο στα συμβούλια κάποιων εκ των κορυφαίων εταιρειών, ανάμεσά τους η Rosneft, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός. Είναι πρόεδρος της επιτροπής των μετόχων στον Nord Stream 2, την εταιρεία στην οποία ανήκει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως τη Γερμανία, που το Βερολίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά. Επίσης, έχει προσκληθεί στο συμβούλιο της Gazprom, του ρωσικού μεγαθηρίου φυσικού αερίου, που είναι η μητρική εταιρεία της Nord Stream 2.

Ο 77χρονος, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, έκανε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου, με κείμενο στο LinkedIn. Όμως, σε αντίθεση με τη σφοδρές επικρίσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τη ρωσική εισβολή, ο Σρέντερ τόνισε τις «χαμένες ευκαιρίες ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία» όπως και «τα πολλά λάθη και από τις δύο πλευρές». 

«Τα συμφέροντα της Ρωσίας για την ασφάλεια δεν δικαιολογούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων», έγραψε, αλλά προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που θα «κόψουν τους εναπομείναντες πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία». 

Η στάση του Σρέντερ έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις. «Αυτή η κραυγαλέα εξαγορά ενός Γερμανού πρώην επικεφαλής κυβέρνησης από τον Πούτιν μετά βίας μπορεί να ξεπεραστεί σε όρους ντροπής», έγραψε ο Κρίστιαν Μπάνγκελ σε editorial της εφημερίδας Die Zeit. «Δεν βλάπτει μόνο τον ίδιο τον Σρέντερ, αλλά και το αξίωμα του καγκελάριου», επεσήμανε ακόμη.  

Άλλοι πρώην ηγέτες της Ευρώπης έκριναν ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις θέσεις τους σε συμβούλια ρωσικών εταιρειών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, παραιτήθηκε από την Delimobil, ανακοίνωσε το κόμμα του. Ο Έσκο Άχο, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, δήλωσε ότι αποσύρθηκε από το συμβούλιο της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας. 

Επίσης ο Κρίστιαν Κερν, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, παραιτήθηκε από το συμβούλιο της ρωσικής κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας RZD, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να είναι μέρος του πολέμου. «Από χθες το βράδυ, η RZD είναι κομμάτι της υλικοτεχνικής υποστήριξης του πολέμου. Λυπάμαι βαθιά για αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα Der Standard. 

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν ήταν ο μόνος που δεν θεώρησε απαραίτητο να παραιτηθεί. Ο Βόλφγκανγκ Σούσελ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε ότι δεν έβλεπε τον λόγο να αποχωρήσει από τη θέση του στο συμβούλιο της Lukoil. Και η Κάριν Κνάισλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας που ο Πούτιν είχε πάει στη γαμήλια δεξίωσή της το 2018, παραμένει στο συμβούλιο της Rosneft. 

Με πληροφορίες NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

Διεθνή / Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

«Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο του λιμού» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Διεθνή / Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Δημοσιογράφος περιοδικών που λάμβανε πρόσκληση περιγράφει τι συνέβαινε στα διάσημα πάρτι με τους βιασμούς και τα ναρκωτικά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Διεθνή / Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Το κόμμα Chega κατέγραψε ρεκόρ 22% στις εκλογές στην Πορτογαλία, ενώ η κεντροδεξιά νίκησε χωρίς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Παραίτηση του ηγέτη των Σοσιαλιστών
LIFO NEWSROOM
Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Διεθνή / Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Ο Τραμπ καλεί τον Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών, τι ζητά το Κίεβο και πώς απαντά η Μόσχα με επιθέσεις και βαλλιστικούς πυραύλους.
LIFO NEWSROOM