Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID-19: «Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πρόταση για ισχύ 12 μηνών

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID-19: «Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πρόταση για ισχύ 12 μηνών Facebook Twitter
0

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την πρόταση για το πιστοποιητικό Covid-19.

Το πιστοποιητικό θα επιβεβαιώσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «πιστοποιητικό EU COVID-19» - αντί για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όπως προτείνεται από την Επιτροπή - θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή έχει αναρρώσει από την νόσο.

Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύσουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο, ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση που καλύπτει τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ των 119 και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους στις 80 και 70 αποχές.

Η ψηφοφορία διεξήχθη την Τετάρτη, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται σήμερα το πρωί.

Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο στην Ευρώπη είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.



Οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολική, προσιτή, έγκαιρη και δωρεάν τεστ» στους πολίτες.

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό της ΕΕ θα λειτουργεί παράλληλα με οποιαδήποτε πρωτοβουλία, έχει συσταθεί από τα κράτη μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να σέβεται το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο.


Τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης θα πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού, που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), δηλαδή επί του παρόντος τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson/Jansen, λένε οι ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για εμβόλια, που αναφέρονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για επείγουσα χρήση.


Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα που θα αναγράφονται στα πιστοποιητικά, αυτά δεν μπορούν να αποθηκευτούν σε κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά της προστασίας προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τον αντίστοιχο Γενικό Κανονισμό.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές σε ότι αφορά στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού υπογράμμισαν ότι πρέπει να παράγονται σε κλίμακα, να διατίθενται σε προσιτές τιμές και να κατανέμονται παγκοσμίως.

Εξέφρασαν δε την ανησυχία τους για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν οι εταιρείες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τα προγράμματα παραγωγής και παράδοσης. 

Σχετική ανάρτηση έκανε μετά την απόφαση και η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Διεθνή / Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να βοηθήσει τη χώρα να φιλοξενήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Διεθνή / Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Οι χιμπακούσα και τα μέλη της οργάνωσης γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι δύσκολος, αλλά οι προσπάθειές τους συνεχίζουν να εμπνέουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πάνω από 100 γιατροί και προσωπικό έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν στον Λίβανο, σε έναν χρόνο

Διεθνή / Πάνω από 100 γιατροί και προσωπικό έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν στον Λίβανο, σε έναν χρόνο

Ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία, για το ότι οι εντολές εκκένωσης περιοχών στο βόρειο τμήμα της Γάζας μπορεί να επηρεάσουν την εκστρατεία των για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM