Eurovision: Το Ισραήλ να αποκλειστεί για λόγους αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, δηλώνει ο Σάντσεθ

Eurovision 2025: Το Ισραήλ πρέπει να αποκλειστεί για λόγους αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, δηλώνει ο Σάντσεθ Facebook Twitter
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ/Φωτογραφία: EPA
0

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ πρέπει να αποκλεισθεί από τον διαγωνισμό της Eurovision για λόγους «αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που ζει τον παραλογισμό του πολέμου και των βομβαρδισμών».

«Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά την κουλτούρα», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ λέγοντας ότι εφόσον η Ρωσία αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τότε ούτε το Ισραήλ θα έπρεπε να συμμετέχει.

«Η προσήλωση της Ισπανίας στο διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου πρέπει να είναι διαρκής και συνεπής, όπως πρέπει να είναι και ολόκληρης της Ευρώπης», εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τον λαό της Παλαιστίνης «που ζει τον παραλογισμό του πολέμου και των βομβαρδισμών».

«Δεν θεωρώ ότι σοκαρίστηκε κανείς όταν απαιτήσαμε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης, όπως είδαμε το Σαββατοκύριακο, της Eurovision. Λοιπόν, άρα ούτε το Ισραήλ θα έπρεπε να συμμετέχει. Διότι δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά την κουλτούρα».

Η Ισπανία, η οποία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου 2024 μαζί με τη Ιρλανδία και την Νορβηγία, έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες σε μία από τις πλέον επικριτικές φωνές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και ιστορικά υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση.

Το Σάββατο, η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας αψήφησε τον οργανισμό στον οποίο ανήκει η Eurovision, την European Broadcasting Union (EBU), που την είχε προειδοποιήσει να σταματήσει τις αναφορές στην επίθεση στην Γάζα απειλώντας να επιβάλει κυρώσεις και μετέδωσε μήνυμα υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους πριν από την μετάδοση του διαγωνισμού.

«Όταν πρόκειται για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή. Ειρήνη και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη», γράφτηκε με λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE στα ισπανικά και τα αγγλικά λίγα δευτερόλεπτα πριν από την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού της Eurovision.

Τον Απρίλιο, η RTVE είχε ζητήσει από τους διοργανωτές του διαγωνισμού, την EBU συζήτηση για την παρουσία του Ισραήλ στην Eurovision λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στην Γάζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM