ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Έτρωγαν πίτσα στην Πομπηία; Η τοιχογραφία που προκαλεί ερωτήματα

Έτρωγαν στην Πομπηία πίτσα; Η τοιχογραφία που προκαλεί ερωτήματα Facebook Twitter
Φωτ.: Pompeii Sites
0

Σε σπίτι στην Πομπηία εντοπίστηκε τοιχογραφία στην οποία αναπαριστάται κάτι που θα μπορούσε να ήταν ο πρόγονος της ιταλικής πίτσας, ενημέρωσε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Στην τοιχογραφία διακρίνεται η πίτσα δίπλα σε ένα κύπελλο κρασί. Ανακαλύφθηκε στην τραπεζαρία σπιτιού δίπλα στο οποίο βρισκόταν ένα αρτοποιείο, που είχε εν μέρει ανασκαφεί τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, εκείνη την περίοδο μπορεί να τρωγόταν γαρνιρισμένη με φρούτα όπως ρόδια ή χουρμάδες ή με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο.

Ανακαλύφθηκε στην Πομπηία	τοιχογραφία με «μακρινό πρόγονο» της πίτσας Facebook Twitter
Φωτ.: Pompeii Sites

Αν και από τεχνική άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί πίτσα, αφού της λείπουν κλασικά υλικά όπως η ντομάτα και η μοτσαρέλα, αυτό που βρέθηκε στην Πομπηία «μπορεί να είναι ο μακρινός πρόγονος» της σύγχρονης συνταγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ανακαλύφθηκε στην Πομπηία	τοιχογραφία με «μακρινό πρόγονο» της πίτσας Facebook Twitter
Φωτ.: Pompeii Sites

Η Πομπηία, που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, βρίσκεται μόλις 23 χλμ. από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πόλη που είναι η πατρίδα της ιταλικής πίτσας, ένα φαγητό που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και προστατεύεται από την Unesco.

Στον χώρο της Πομπηίας, που ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα, σημειώνεται τελευταία έντονη αρχαιολογική δραστηριότητα έπειτα από χρόνια παρακμής και παραμέλησης, χάρη κυρίως σε ένα σχέδιο ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/AFP/ANSA

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Επόμενος στόχος του δράστη μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας;

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Επόμενος στόχος του δράστη μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας;

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς είχε κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο για προσωπικότητες υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων, ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ