«Έτρεμα από την οργή»: Σοβαρές καταγγελίες κατά ισπανικής καμπάνιας - Αντικατέστησαν το προσθετικό πόδι μοντέλου

«Έτρεμα από την οργή»: Σοβαρές καταγγελίες κατά ισπανικής καμπάνιας - Αντικατέστησαν το προσθετικό πόδι μοντέλου Facebook Twitter
0

Τρεις γυναίκες καταγγέλλουν την καμπάνια της Ισπανίας για τη «θετική στάση απέναντι σε όλα τα σώματα» αναφέροντας πως οι εικόνες τους επεξεργάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Μεταξύ αυτών, μία που αναφέρει πως αντικατέστησαν το προσθετικό της πόδι με αληθινό. 

Το υπουργείο Ισότητας της χώρας δημοσιοποίησε την καλοκαιρινή του καμπάνια, στην οποία πρωταγωνιστούν πέντε γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών, φυλών και σωματοτύπων. «Το καλοκαίρι είναι και για μας» είναι το μήνυμα που στέλνεται. 

Αλλά, μέρες μετά υπήρξαν καταγγελίες από τις «πρωταγωνίστριες» που επεσήμαναν πως δεν ρωτήθηκαν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εικόνα τους. 

Το μοντέλο από τη Βρετανία Sian Lord επεσήμανε πως «έτρεμε από την οργή της» αφότου είδε την εικόνα της, επειδή είχαν αφαιρέσει το προθετικό της πόδι. 

Παράλληλα, η Juliet FitzPatrick, Βρετανίδα συγγραφέας η οποία έχει υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή, δήλωσε πως πιστεύει πως «το πρόσωπό μου μπορεί να χρησιμοποιήθηκε και να τοποθετήθηκε στο σώμα μίας γυναίκας με ένα στήθος». 

«Μπορείτε να μου πείτε ποιες εικόνες χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί αυτή η εικόνα; Δεν έχω στήθη και δεν μου αρέσει όταν το πρόσωπό μου τοποθετείται σε ένα σώμα με ένα (σ.σ. στήθος)» επεσήμανε η FitzPatrick στο Twitter. 

«Είμαστε, ευλόγως, σίγουροι πως το πρόσωπό μου τοποθετήθηκε σε άλλη φωτογραφία μίας γυναίκας με ένα στήθος» συμπλήρωσε η ίδια, μιλώντας στο CNN και εξομολογήθηκε πως η αφίσα την αναστάτωσε «γιατί έζησα με ένα στήθος για περίπου 18 μήνες και πραγματικά το μισούσα». 

«Στην ουσία, αυτό που έκαναν είναι να πάρουν τα σώματα γυναικών και τα χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν, τις πετσόκοψαν, όπως πίστευαν, γιατί, φυσικά, η Sian έχει προσθετικό πόδι στην πραγματικότητα, αλλά το αφαίρεσαν και το αντικατέστησαν σε σάρκα και οστά». 

Και το μοντέλο Nyome Nicholas-Williams κατήγγειλε πως η εικόνα της μπήκε στην εικόνα χωρίς της συγκατάθεσή της. 

Ο καλλιτέχνης που επιμελήθηκε την καμπάνια, Arte Mapache, απολογήθηκε, μετά τον σάλο που ξέσπασε. 

«Αρχικά, θα ήθελα να απολογηθώ δημοσίως στα μοντέλα από τα οποία εμπνεύστηκα για την καμπάνια» σημείωσε και εξήγησε πως πίστευε ότι οι εικόνες που χρησιμοποίησε ήταν δωρεάν. 

«Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθούν οι ζημίες που μπορεί να έχουν προκύψει από τη συμπεριφορά μου είναι να διανεμηθούν τα κέρδη που αποκομίστηκαν από το έργο, σε ίσα μέρη, σε όλους τους πρωταγωνιστές της αφίσας και να αγοραστεί η άδεια χρήσης της (θα έρθω σε επαφή με όλους για να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό)». Ο καλλιτέχνης πρόσθεσε ότι πληρώθηκε συνολικά 4.490 ευρώ

«Ποτέ δεν ήθελα να κάνω κατάχρηση της εικόνας τους» συμπλήρωσε και δήλωσε πως ο μόνος του σκοπός ήταν να περάσει το μήνυμα της «αποδοχής». 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ