«Έτρεμα από την οργή»: Σοβαρές καταγγελίες κατά ισπανικής καμπάνιας - Αντικατέστησαν το προσθετικό πόδι μοντέλου

«Έτρεμα από την οργή»: Σοβαρές καταγγελίες κατά ισπανικής καμπάνιας - Αντικατέστησαν το προσθετικό πόδι μοντέλου Facebook Twitter
0

Τρεις γυναίκες καταγγέλλουν την καμπάνια της Ισπανίας για τη «θετική στάση απέναντι σε όλα τα σώματα» αναφέροντας πως οι εικόνες τους επεξεργάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Μεταξύ αυτών, μία που αναφέρει πως αντικατέστησαν το προσθετικό της πόδι με αληθινό. 

Το υπουργείο Ισότητας της χώρας δημοσιοποίησε την καλοκαιρινή του καμπάνια, στην οποία πρωταγωνιστούν πέντε γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών, φυλών και σωματοτύπων. «Το καλοκαίρι είναι και για μας» είναι το μήνυμα που στέλνεται. 

Αλλά, μέρες μετά υπήρξαν καταγγελίες από τις «πρωταγωνίστριες» που επεσήμαναν πως δεν ρωτήθηκαν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εικόνα τους. 

Το μοντέλο από τη Βρετανία Sian Lord επεσήμανε πως «έτρεμε από την οργή της» αφότου είδε την εικόνα της, επειδή είχαν αφαιρέσει το προθετικό της πόδι. 

Παράλληλα, η Juliet FitzPatrick, Βρετανίδα συγγραφέας η οποία έχει υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή, δήλωσε πως πιστεύει πως «το πρόσωπό μου μπορεί να χρησιμοποιήθηκε και να τοποθετήθηκε στο σώμα μίας γυναίκας με ένα στήθος». 

«Μπορείτε να μου πείτε ποιες εικόνες χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί αυτή η εικόνα; Δεν έχω στήθη και δεν μου αρέσει όταν το πρόσωπό μου τοποθετείται σε ένα σώμα με ένα (σ.σ. στήθος)» επεσήμανε η FitzPatrick στο Twitter. 

«Είμαστε, ευλόγως, σίγουροι πως το πρόσωπό μου τοποθετήθηκε σε άλλη φωτογραφία μίας γυναίκας με ένα στήθος» συμπλήρωσε η ίδια, μιλώντας στο CNN και εξομολογήθηκε πως η αφίσα την αναστάτωσε «γιατί έζησα με ένα στήθος για περίπου 18 μήνες και πραγματικά το μισούσα». 

«Στην ουσία, αυτό που έκαναν είναι να πάρουν τα σώματα γυναικών και τα χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν, τις πετσόκοψαν, όπως πίστευαν, γιατί, φυσικά, η Sian έχει προσθετικό πόδι στην πραγματικότητα, αλλά το αφαίρεσαν και το αντικατέστησαν σε σάρκα και οστά». 

Και το μοντέλο Nyome Nicholas-Williams κατήγγειλε πως η εικόνα της μπήκε στην εικόνα χωρίς της συγκατάθεσή της. 

Ο καλλιτέχνης που επιμελήθηκε την καμπάνια, Arte Mapache, απολογήθηκε, μετά τον σάλο που ξέσπασε. 

«Αρχικά, θα ήθελα να απολογηθώ δημοσίως στα μοντέλα από τα οποία εμπνεύστηκα για την καμπάνια» σημείωσε και εξήγησε πως πίστευε ότι οι εικόνες που χρησιμοποίησε ήταν δωρεάν. 

«Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθούν οι ζημίες που μπορεί να έχουν προκύψει από τη συμπεριφορά μου είναι να διανεμηθούν τα κέρδη που αποκομίστηκαν από το έργο, σε ίσα μέρη, σε όλους τους πρωταγωνιστές της αφίσας και να αγοραστεί η άδεια χρήσης της (θα έρθω σε επαφή με όλους για να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό)». Ο καλλιτέχνης πρόσθεσε ότι πληρώθηκε συνολικά 4.490 ευρώ

«Ποτέ δεν ήθελα να κάνω κατάχρηση της εικόνας τους» συμπλήρωσε και δήλωσε πως ο μόνος του σκοπός ήταν να περάσει το μήνυμα της «αποδοχής». 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM