Εσθονία: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση

Εσθονία: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση Facebook Twitter
Εσθονία: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση (EPA)
0

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας, η 43χρονη Kaja Kallas, δεσμεύτηκε για σαφή πολιτική της νέας κυβέρνησής της, σε σχέση με το κλίμα.

Υποσχέθηκε να εφαρμόσει αλλαγές τόσο στο ύφος όσο και στην ουσία στη διακυβέρνηση του έθνους της Βαλτικής, καθώς αναλαμβάνει τα καθήκοντά της μετά από δύο χρόνια, κατά τα οποία ένα ακροδεξιό κόμμα ήταν στον κυβερνώντα συνασπισμό.

Η Kaja Kallas, δικηγόρος και επικεφαλής του κόμματος μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας, ορκίστηκε την Τρίτη.

«Η κυβέρνησή μου θα είναι πολύ φιλοευρωπαϊκή, ειδικά στην υποστήριξη ευρωπαϊκών αξιών όπως το κράτος δικαίου», είπε σε μια συνέντευξη. «Θα έχουμε επίσης μια πολύ σαφή αλλαγή στις πολιτικές όσον αφορά θέματα όπως η πολιτική για το κλίμα».

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει δεσμευτεί να αναπτύξει σχέδια για να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας από σχιστόλιθο στη χώρα έως το 2035 και να επιτύχει ουδετερότητα σε επίπεδα άνθρακα έως το 2050.

Ο προηγούμενος συνασπισμός κατέρρευσε μετά από σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο συμμετείχε το κεντρικό κόμμα του Jüri Ratas ενώ ίδιος παραιτήθηκε από την θέση του πρωθυπουργού. Προκάλεσε διαμάχες μετά από εκλογές πριν από δύο χρόνια, όταν προχώρησε σε συνασπισμό με το ακροδεξιό EKRE, τα μέλη του οποίου αντιτάχθηκαν σε όλη τη μεταναστευτική πολιτική, ήταν συχνά ευρωσκεπτικιστές και μερικές φορές επαινούσαν τη ναζιστική οικονομική πολιτική.

Σημαία στην πολιτική του EKRE ήταν και συνταγματικές αλλαγές σε σχέση με τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Είχε δε, προγραμματίσει να διεξάγει δημοψήφισμα που ζητούσε να οριστεί απαρέγκλιτα, ο γάμος ως σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Αυτό είχε τεθεί ως προϋπόθεση ένταξής του στον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς θα επέφερε και συνταγματικές αλλαγές. Με το EKRE εκτός κυβέρνησης, το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η Εσθονία ψήφισε νόμο που επιτρέπει πολιτικές συμπράξεις για ζευγάρια του ιδίου φύλου πριν από έξι χρόνια, αλλά πολλές από τις διατάξεις δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ. Η Kallas είπε ότι ήθελε να δει πρόοδο σε αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της δεν θα πιέσει για γάμο ομοφυλοφίλων.

«Δεν θα ανοίξουμε τον ορισμό του γάμου για να διατηρήσουμε τον διαχωρισμό στην κοινωνία, αλλά θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε με την παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων στις πολιτικές εταιρικές σχέσεις, οπότε τελικά θα επιτύχουμε τον ίδιο στόχο: ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα», είπε.

Οι πολιτικοί του EKRE είχαν γίνει γνωστοί για σκανδαλώδεις εκρήξεις τους τα τελευταία δύο χρόνια, με τον Πρόεδρο Kersti Kaljulaid να συγκαλεί ακόμη και το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας για φόβους ότι οι πολιτικοί του EKRE θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τους συμμάχους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Ratas ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη».

Ο ηγέτης του EKRE, Mart Helme, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν «διεφθαρμένο» και αναφέρθηκε στην 35χρονη πρωθυπουργό της Φινλανδίας Sanna Marin, ως «πωλήτρια (σε κατάστημα)».

Τώρα, η Εσθονία γίνεται μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου τόσο η πρωθυπουργός όσο και η αρχηγός του κράτους είναι γυναίκες. Η Kallas, που είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού Siim Kallas, διόρισε επίσης γυναίκες στις βασικές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου οικονομικών και εξωτερικών. «Όλοι με ρωτούν για το φύλο τους, δεν είναι για το φύλο τους, αλλά επειδή είναι πραγματικά ικανά άτομα», είπε.

Το κόμμα του Κέντρου παραμένει στον συνασπισμό, μοιράζοντας υπουργικές θέσεις με το Κόμμα Μεταρρύθμισης ττης Kallas.

H Kallas είπε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα που θα τους οδηγούσαν ώστε να κερδίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων του EKRE.

«Είναι σαν θρησκεία. Δεν βασίζεται στις πολιτικές, αλλά (οι υποστηρικτές τους) πιστεύουν σε αυτές και τίποτα δεν θα τους κάνει να αποφασίσουν διαφορετικά », είπε, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι του ΕΚΚΡΕ ήταν λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από νέες πολιτικές.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι καθυστερήσεις στην προμήθεια και διανομή εμβολίων στην ΕΕ, καθώς και η απόφαση της γειτονικής Φινλανδίας να κλείσει τα σύνορά της με τους Εσθονούς, δοκιμάζει τα όρια αλλά η Kallas είπε, πως αν και η κατάσταση με τα εμβόλια είναι απογοητευτική, θεωρεί καλύτερο το σενάριο η κάθε χώρα να φροντίζει μόνη της.

«Χωρίς την κοινή προσέγγιση, μια μικρή χώρα που δεν χρειάζεται τόσα πολλά εμβόλια και δεν μπορεί πραγματικά να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμφωνία που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με μια μεγάλη χώρα, θα μπορούσαμε μόνο να ζητήσουμε από άλλες χώρες να αγοράσουν και κάποια για εμάς», είπε.

Μόλις φτάσουν τα εμβόλια σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι τώρα, ένα μεγάλο ποσοστό του 1,3 εκατομμυρίου πληθυσμού της Εσθονίας θα μπορούσε να εμβολιαστεί γρήγορα, είπε.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τα 60 δισ. δολάρια στο Κίεβο - Εκτός της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιορισμούς στο TikTok
NEWSROOM