Ερντογάν κατά Ελλάδας: Να απέχει από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή

Ερντογάν: Η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την Αθήνα να απέχει από κινήσεις που θα «επιφέρουν καταστροφή».

Σε σημερινή του τοποθέτηση στο Κοινοβούλιο, ειδικότερα, ο Ερντογάν ζήτησε από την Ελλάδα «να απέχει από προσκλήσεις που θα οδηγήσουν εκείνη και τον λαό της στην καταστροφή», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η ενθάρρυνση προς την Ελλάδα» η οποία στρατιωτικοποιεί νησιά στο Αιγαίο, όπως είπε, «αντιβαίνει σε κάθε λογική, πεποίθηση, αντίφαση στην ιδέα της συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ)».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως η «Τουρκία δεν αποδέχεται την απόφαση».

Ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στην ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα κάνει αποδεκτό το αίτημά τους «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» τους. 

«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας» δήλωσε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στη σημασία «της μάχης κατά της τρομοκρατίας», κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Μέχρι σήμερα 28 χώρες μέλη της νατοϊκής Συμμαχίας - σε σύνολο 30 - έχουν επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική τους έγκριση.

Σε μια σημαντική κίνηση υποχώρησης προς την Τουρκία, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιτρέψει και πάλι τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα. Η άρση των περιορισμών αυτών είναι μεταξύ των όρων που είχε θέσει η Τουρκία.

Σουηδική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία την Τετάρτη και την Πέμπτη για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να πει η Άγκυρα το τελικό ναι. 

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της συμφωνίας αφορά τα δεκάδες αιτήματα έκδοσης στην Άγκυρα Τούρκων αντιφρονούντων, κυρίως Κούρδων ακτιβιστών και μελών του κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπογραμμίζουν ότι για τα αιτήματα έκδοσης αρμόδια είναι η δικαστική εξουσία, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Φινλανδία είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει έξι αιτήσεις έκδοσης. Η Σουηδία είχε εγκρίνει τον Αύγουστο την πρώτη έκδοση ενός Τούρκου υπηκόου μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, όμως αυτός κατηγορούνταν για τραπεζική απάτη.

Με πληροφορίες από Anadolu/ΑΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM