Ερντογάν κατά Ελλάδας: Να απέχει από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή

Ερντογάν: Η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την Αθήνα να απέχει από κινήσεις που θα «επιφέρουν καταστροφή».

Σε σημερινή του τοποθέτηση στο Κοινοβούλιο, ειδικότερα, ο Ερντογάν ζήτησε από την Ελλάδα «να απέχει από προσκλήσεις που θα οδηγήσουν εκείνη και τον λαό της στην καταστροφή», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η ενθάρρυνση προς την Ελλάδα» η οποία στρατιωτικοποιεί νησιά στο Αιγαίο, όπως είπε, «αντιβαίνει σε κάθε λογική, πεποίθηση, αντίφαση στην ιδέα της συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ)».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως η «Τουρκία δεν αποδέχεται την απόφαση».

Ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στην ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα κάνει αποδεκτό το αίτημά τους «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» τους. 

«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας» δήλωσε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στη σημασία «της μάχης κατά της τρομοκρατίας», κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Μέχρι σήμερα 28 χώρες μέλη της νατοϊκής Συμμαχίας - σε σύνολο 30 - έχουν επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική τους έγκριση.

Σε μια σημαντική κίνηση υποχώρησης προς την Τουρκία, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιτρέψει και πάλι τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα. Η άρση των περιορισμών αυτών είναι μεταξύ των όρων που είχε θέσει η Τουρκία.

Σουηδική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία την Τετάρτη και την Πέμπτη για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να πει η Άγκυρα το τελικό ναι. 

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της συμφωνίας αφορά τα δεκάδες αιτήματα έκδοσης στην Άγκυρα Τούρκων αντιφρονούντων, κυρίως Κούρδων ακτιβιστών και μελών του κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπογραμμίζουν ότι για τα αιτήματα έκδοσης αρμόδια είναι η δικαστική εξουσία, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Φινλανδία είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει έξι αιτήσεις έκδοσης. Η Σουηδία είχε εγκρίνει τον Αύγουστο την πρώτη έκδοση ενός Τούρκου υπηκόου μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, όμως αυτός κατηγορούνταν για τραπεζική απάτη.

Με πληροφορίες από Anadolu/ΑΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM