Ερντογάν: Η Γερμανία υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία - Θα προσφύγουμε στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ολλανδίας

Ερντογάν: Η Γερμανία υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία - Θα προσφύγουμε στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ολλανδίας Facebook Twitter
3

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε απόψε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε διότι η Γερμανία και η Ολλανδία απέτρεψαν εμφανίσεις υπουργών της κυβέρνησής του σε συγκεντρώσεις τούρκων μεταναστών, ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, με το οποίο ο Ερντογάν φιλοδοξεί να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη υποστηρίξει ότι όσοι ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα τάσσονται με τους τρομοκράτες. Έχει επίσης κατηγορήσει κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, κάτι που το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά.


Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο την ολλανδική κυβέρνηση πως ενήργησε σαν «απομεινάρι των Ναζί», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απαίτησε η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε απαιτώντας η Χάγη να ζητήσει συγγνώμη. 


Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακράμ είχε σήμερα πρωτοσέλιδο τίτλο «ναζιστικά σκυλιά». Η νέα κρίση σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας και μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες να δει η Άγκυρα τις ελπίδες της να ενταχθεί κάποτε στην ΕΕ να πραγματοποιούνται.


«Θα υπάρξουν κυρώσεις εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ολλανδίας», διεμήνυσε και ο Εμέρ Τσελίκ. Στην Ολλανδία εκτιμάται ότι ζουν 400.000 Τούρκοι. Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με το 16% του συνόλου.

Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία έφθασαν τα 3,6 δισ. δολάρια το 2016, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι ο δέκατος σημαντικότερος προορισμός για τα τουρκικά αγαθά, σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά αξίας 3 δισ. δολαρίων το 2016.


Η συνεισφορά των Ολλανδών στα έσοδα του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας είναι σημαντική, παρά τη μείωση της κίνησης λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων αυτονομιστών. Περίπου 900.000 Ολλανδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, από 1,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Κατ'αρχήν, το Ευρωδικαστήριο, για το οποίο γίνεται αναφορά στον τίτλο του άρθρου, είναι διαφορετικό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το οποίο γίνεται αναφορά στο κυρίως άρθρο. Με δεδομένο ότι στο πρώτο η Τουρκία δεν μπορεί να προσφύγει καθώς δεν είναι μέλος της Ε.Ε., θα προσφύγει στο δεύτερο.Θα προσφύγει λοιπόν στο ίδιο δικαστήριο το οποίο τον Μάϊο του 2014 επιδίκασε στην Κύπρο 90 εκ. ευρώ για την Τουρκική εισβολή του 1974 και του οποίου την απόφαση ο Αχμέτ Νταβούτογλου (ως Υπουργός Εξωτερικών τότε) είχε αγνοήσει επίσημα δηλώνοντας ότι "δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία" (πηγή: Το Βήμα http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=595064 ).Κατά τα άλλα, η Τουρκία κατηγορεί την Ε.Ε. ότι εφαρμόζει επιλεκτικά τις Δημοκρατικές Αξίες (πηγή: LIFO http://www.lifo.gr/now/world/136836)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ