Ερευνητής φωτογράφισε για πρώτη φορά σπάνιο είδος πουλιού και μετά το σκότωσε

Ερευνητής φωτογράφισε για πρώτη φορά σπάνιο είδος πουλιού και μετά το σκότωσε Facebook Twitter
6

Πριν λίγες μέρες, αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να φωτογραφίσουν ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος αλκυόνας, το οποίο ζει στους Νήσους του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Το πουλί «Mustached Kingfisher» συναντάται αποκλειστικά εκεί, κι ειδικότερα μόνο στο νησί Guadalcanal, κι επειδή είναι πολύ σπάνιο είναι ευρύτερα γνωστό ως το «πουλί φάντασμα», ενώ επειδή εκτιμάται πως υπάρχουν το πολύ 1000 συνολικά, θεωρείται είδος προς εξαφάνιση.

Ο Chris Filardi, διευθυντής του Pacific Programs στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στη μελέτη κι αναζήτηση αυτού του πουλιού, κατάφερε να το συναντήσει από κοντά και να τραβήξει την πρώτη στα χρονικά φωτογραφία που το απεικονίζει. Ωστόσο, αμέσως μετά, το σκότωσε με ευθανασία.

You are looking at the first-ever photos of a male moustached kingfisher!Chris Filardi is director of Pacific Programs...

Posted by American Museum of Natural History on Thursday, September 24, 2015

 

Όπως ήταν φυσικό, η κίνησή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους οικολόγους που καταδίκασαν την ενέργεια θεωρώντας απαράδεκτο αυτό που έκανε.


Ό ίδιος βέβαια, μετά κι από τη γενική κατακραυγή, έσπευσε να δικαιολογήσει αυτό που έκανε, αναρτώντας στο site Audubon ένα κείμενο όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το έκανε.


Μεταξύ άλλων, ο Filardi, αφού δήλωσε πως το συγκεκριμένο πουλί δεν είναι τόσο σπάνιο, συμπλήρωσε πως αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να συλλεχθούν περαιτέρω επιστημονικές πληροφορίες γι' αυτό το άγνωστο μέχρι τώρα είδος. «Οι πληροφορίες που θα εξασφαλίσει τώρα η ορνιθολογική κοινότητα είναι σπανιότερες από αυτό καθαυτό το πουλί» σχολίασε ο Filardi. «Πρόκειται για ένα είδος 'σπάνιο' στο μάτι του Δυτικού επιστημονικού Κόσμου, όχι σπάνιο γενικά κι ούτε απειλούμενο προς εξαφάνιση. Η απόφαση να το θανατώσω ώστε να συλλεχθεί για μελέτη θα βοηθήσει πρακτικά τις έρευνες των βιολόγων» σημειώνει.


«Το να σκοτώνεις ζώα στο όνομα της εξέλιξης, της εκπαίδευσης ή σε οτιδήποτε τέτοιο τελοσπάντων πρέπει απλά να σταματήσει. Είναι λάθος και αφήνει μια φρικιαστική παρακαταθήκη και στους μελλοντικούς ερευνητές και στα παιδιά» είναι ο αντίλογος των οικολόγων.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM