Έρευνες για αθέμιτη χρήση δεδομένων 50 εκατομμυρίων προφίλ στο facebook για την καμπάνια του Τραμπ

Έρευνες για αθέμιτη χρήση δεδομένων 50 εκατομμυρίων προφίλ στο facebook για την καμπάνια του Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για ενδεχόμενη αθέμιτη συγκέντρωση στοιχείων του Facebook στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα των New York Times και του Observer, η εταιρεία Cambridge Analytica συγκέντρωσε στοιχεία από 50 εκατομμύρια χρήστες του facebook για να αναπτύξει την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.

«Οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης δικαιούνται να λάβουν απαντήσεις από το Facebook και την Cambridge Analytica αμέσως. Ξεκινάμε έρευνα», έγραψε η Μόρα Χίλεϊ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η εταιρεία δεδομένων απέσπασε με πλάγιους τρόπους στοιχεία από εκατομμύρια λογαριασμούς Facebook.

Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό που της επέτρεψε να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.

Η Cambridge Analytica του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ υποστηρίζει συχνά ρεπουμπλικάνους πολιτικούς με μεγάλες δωρεές.

Το Facebook αρνείται προς το παρόν τη διαρροή τέτοιου όγκου δεδομένων αλλά ανακοίνωσε πως διακόπτει κάθε συνεργασία με την Cambridge Analytica.

Όπως υποστηρίζει το Facebook, τα όποια δεδομένα συγκεντρώθηκαν, δεν υποκλάπηκαν παράνομα αλλά αποσπάστηκαν νόμιμα, με τη συνδρομή του ακαδημαϊκού Αλεξάντερ Κόγκαν που προφασίστηκε πως τα ήθελε για μία ψυχολογική έρευνα.

Το Facebook παραδέχεται τώρα ότι, όταν πληροφορήθηκε τους απώτερους σκοπούς της υποτιθέμενης έρευνας επικοινώνησε με τον ίδιο και την Cambridge Analytica, από τους οποίους έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί.

Για την «έρευνα» του, ο Κόγκαν χρησιμοποίησε μία εφαρμογή που έφτασε στους λογαριασμούς 270.000 χρηστών και όχι 50 εκατομμυρίων, υποστηρίζει το Facebook.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM