ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Έρευνες για αθέμιτη χρήση δεδομένων 50 εκατομμυρίων προφίλ στο facebook για την καμπάνια του Τραμπ

Έρευνες για αθέμιτη χρήση δεδομένων 50 εκατομμυρίων προφίλ στο facebook για την καμπάνια του Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για ενδεχόμενη αθέμιτη συγκέντρωση στοιχείων του Facebook στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα των New York Times και του Observer, η εταιρεία Cambridge Analytica συγκέντρωσε στοιχεία από 50 εκατομμύρια χρήστες του facebook για να αναπτύξει την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.

«Οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης δικαιούνται να λάβουν απαντήσεις από το Facebook και την Cambridge Analytica αμέσως. Ξεκινάμε έρευνα», έγραψε η Μόρα Χίλεϊ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η εταιρεία δεδομένων απέσπασε με πλάγιους τρόπους στοιχεία από εκατομμύρια λογαριασμούς Facebook.

Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό που της επέτρεψε να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.

Η Cambridge Analytica του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ υποστηρίζει συχνά ρεπουμπλικάνους πολιτικούς με μεγάλες δωρεές.

Το Facebook αρνείται προς το παρόν τη διαρροή τέτοιου όγκου δεδομένων αλλά ανακοίνωσε πως διακόπτει κάθε συνεργασία με την Cambridge Analytica.

Όπως υποστηρίζει το Facebook, τα όποια δεδομένα συγκεντρώθηκαν, δεν υποκλάπηκαν παράνομα αλλά αποσπάστηκαν νόμιμα, με τη συνδρομή του ακαδημαϊκού Αλεξάντερ Κόγκαν που προφασίστηκε πως τα ήθελε για μία ψυχολογική έρευνα.

Το Facebook παραδέχεται τώρα ότι, όταν πληροφορήθηκε τους απώτερους σκοπούς της υποτιθέμενης έρευνας επικοινώνησε με τον ίδιο και την Cambridge Analytica, από τους οποίους έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί.

Για την «έρευνα» του, ο Κόγκαν χρησιμοποίησε μία εφαρμογή που έφτασε στους λογαριασμούς 270.000 χρηστών και όχι 50 εκατομμυρίων, υποστηρίζει το Facebook.

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιδιώξει τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εφόσον η συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα εξελιχθεί θετικά
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Διεθνή / Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη, ενώ οι υποθέσεις παραμένουν σε μυστικότητα και οι πρώτες δίκες καθυστερούν
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή του αρχηγού του στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM