Έρευνα Microsoft: Η Ρωσία κάνει εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Κάμαλα Χάρις

Έρευνα της Microsoft: Η Ρωσία κάνει εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Κάμαλα Χάρις Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Έρευνα της Microsoft δείχνει πως η Ρωσία επιχειρεί να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές, με εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Κάμαλα Χάρις.

Η Ρωσία έχει εντείνει την εκστρατεία παραπληροφόρησης σε βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις δημοσιεύοντας ψευδή βίντεο, σύμφωνα με την έρευνα της Microsoft που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη. Η νέα αυτή προσπάθεια είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα της Ρωσίας να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με την εκστρατεία παραπληροφόρησης να έχει στραφεί πολύ γρήγορα στη Χάρις, αφότου αντικατέστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος.

Με ψευδή βίντεο επιχειρούν να πλήξουν την Κάμαλα Χάρις

Ομάδα ερευνών της Microsoft συγκέντρωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ομάδες «που συνδέονται με το Κρεμλίνο» έχουν δημοσιεύσει και αναπαράγει τις τελευταίες εβδομάδες βίντεο που έχουν στόχο να πλήξουν τη Χάρις.

Σε ένα από αυτά εμφανίζονται υποστηρικτές της υποψήφιας των Δημοκρατικών να επιτίθενται σε οπαδούς του Τραμπ, ενώ σε ένα άλλο ρωσική ομάδα χάκερς, γνωστή ως Storm-1516, πλήρωσε ηθοποιό για να εμφανιστεί ως το θύμα τροχαίου που προκάλεσε η Χάρις στο Σαν Φρανσίσκο το 2011, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μείνει παράλυτο ένα 13χρονο κορίτσι. Μάλιστα το βίντεο αυτό αναμεταδόθηκε από τον ιστότοπο ενός μέσου ενημέρωσης στο Σαν Φρανσίσκο, του KBSF-TV, το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Τα δύο αυτά βίντεο έχουν εκατομμύρια views.

Εξάλλου ομάδες χάκερς ανήρτησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X και Telegram από ψεύτικες διαφημιστικές αφίσες στη Νέα Υόρκη, οι οποίες υποτίθεται ότι παρουσίαζαν πολιτικές προτάσεις της Χάρις.

Σύμφωνα με τη Microsoft, τα βίντεο αυτά συγκέντρωσαν περισσότερα από 100.000 views στο X λίγες ώρες αφού αναρτήθηκαν.

«Η στροφή στην εκστρατεία της Χάρις και του (υποψήφιου αντιπροέδρου Τιμ) Γουόλς αποκαλύπτει μια στρατηγική κίνηση Ρώσων παραγόντων η οποία έχει στόχο να εκμεταλλευθεί οποιοδήποτε σημείο των νέων υποψήφιων μπορεί να θεωρηθεί ευάλωτο», επεσήμανε ο Κλιντ Ουότς του Κέντρου Ανάλυσης Απειλών της Microsoft σχολιάζοντας τα ευρήματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, αναμένει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα συνεχιστούν και χάκερς που συνδέονται με τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να «διαδίδουν διχαστικό πολιτικό περιεχόμενο, ψεύτικα βίντεο και προπαγάνδα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης».

Η έκθεση της Microsoft δημοσιεύθηκε μία ημέρα προτού η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας εξετάσει τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό που απειλούν τις προεδρικές εκλογές.

Τη Δευτέρα η εταιρεία Meta – στην οποία ανήκουν οι εφαρμογές Facebook, Instagram και WhatsApp-- ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την πρόσβαση στις πλατφόρμες της στον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya – στον οποίο ανήκει το Russia Today (RT)-- προκειμένου να αποτρέψει «οποιαδήποτε ενέργεια ξένης παρέμβασης».

Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει το RT και εργαζόμενούς του ότι χρησιμοποίησαν εταιρείες- βιτρίνα για να χρηματοδοτήσουν εκστρατείες επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν περίπου 15 ημέρες οι αμερικανικές αρχές παρουσίασαν σειρά μέτρων που είχαν στόχο κυρίως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ποινικές διώξεις και κυρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, για τις οποίες κατηγορούν τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM