Έρευνα Microsoft: Η Ρωσία κάνει εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Κάμαλα Χάρις

Έρευνα της Microsoft: Η Ρωσία κάνει εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Κάμαλα Χάρις Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Έρευνα της Microsoft δείχνει πως η Ρωσία επιχειρεί να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές, με εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Κάμαλα Χάρις.

Η Ρωσία έχει εντείνει την εκστρατεία παραπληροφόρησης σε βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις δημοσιεύοντας ψευδή βίντεο, σύμφωνα με την έρευνα της Microsoft που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη. Η νέα αυτή προσπάθεια είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα της Ρωσίας να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με την εκστρατεία παραπληροφόρησης να έχει στραφεί πολύ γρήγορα στη Χάρις, αφότου αντικατέστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος.

Με ψευδή βίντεο επιχειρούν να πλήξουν την Κάμαλα Χάρις

Ομάδα ερευνών της Microsoft συγκέντρωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ομάδες «που συνδέονται με το Κρεμλίνο» έχουν δημοσιεύσει και αναπαράγει τις τελευταίες εβδομάδες βίντεο που έχουν στόχο να πλήξουν τη Χάρις.

Σε ένα από αυτά εμφανίζονται υποστηρικτές της υποψήφιας των Δημοκρατικών να επιτίθενται σε οπαδούς του Τραμπ, ενώ σε ένα άλλο ρωσική ομάδα χάκερς, γνωστή ως Storm-1516, πλήρωσε ηθοποιό για να εμφανιστεί ως το θύμα τροχαίου που προκάλεσε η Χάρις στο Σαν Φρανσίσκο το 2011, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μείνει παράλυτο ένα 13χρονο κορίτσι. Μάλιστα το βίντεο αυτό αναμεταδόθηκε από τον ιστότοπο ενός μέσου ενημέρωσης στο Σαν Φρανσίσκο, του KBSF-TV, το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Τα δύο αυτά βίντεο έχουν εκατομμύρια views.

Εξάλλου ομάδες χάκερς ανήρτησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X και Telegram από ψεύτικες διαφημιστικές αφίσες στη Νέα Υόρκη, οι οποίες υποτίθεται ότι παρουσίαζαν πολιτικές προτάσεις της Χάρις.

Σύμφωνα με τη Microsoft, τα βίντεο αυτά συγκέντρωσαν περισσότερα από 100.000 views στο X λίγες ώρες αφού αναρτήθηκαν.

«Η στροφή στην εκστρατεία της Χάρις και του (υποψήφιου αντιπροέδρου Τιμ) Γουόλς αποκαλύπτει μια στρατηγική κίνηση Ρώσων παραγόντων η οποία έχει στόχο να εκμεταλλευθεί οποιοδήποτε σημείο των νέων υποψήφιων μπορεί να θεωρηθεί ευάλωτο», επεσήμανε ο Κλιντ Ουότς του Κέντρου Ανάλυσης Απειλών της Microsoft σχολιάζοντας τα ευρήματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, αναμένει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα συνεχιστούν και χάκερς που συνδέονται με τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να «διαδίδουν διχαστικό πολιτικό περιεχόμενο, ψεύτικα βίντεο και προπαγάνδα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης».

Η έκθεση της Microsoft δημοσιεύθηκε μία ημέρα προτού η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας εξετάσει τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό που απειλούν τις προεδρικές εκλογές.

Τη Δευτέρα η εταιρεία Meta – στην οποία ανήκουν οι εφαρμογές Facebook, Instagram και WhatsApp-- ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την πρόσβαση στις πλατφόρμες της στον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya – στον οποίο ανήκει το Russia Today (RT)-- προκειμένου να αποτρέψει «οποιαδήποτε ενέργεια ξένης παρέμβασης».

Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει το RT και εργαζόμενούς του ότι χρησιμοποίησαν εταιρείες- βιτρίνα για να χρηματοδοτήσουν εκστρατείες επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν περίπου 15 ημέρες οι αμερικανικές αρχές παρουσίασαν σειρά μέτρων που είχαν στόχο κυρίως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ποινικές διώξεις και κυρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, για τις οποίες κατηγορούν τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM