Για 12 ώρες περίμενε στην ενέδρα ο επίδοξος δολοφόνος τον Ντόναλντ Τραμπ

Για 12 ώρες περίμενε στην ενέδρα ο επίδοξος δολοφόνος τον Ντόναλντ Τραμπ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ομοσπονδιακό δικαστήριο άσκησε δίωξη στον 58χρονο Ράιαν Ρουθ για δύο αδικήματα σχετιζόμενα με οπλοκατοχή, τα οποία επιφέρουν ποινές φυλάκισης 15 και 5 ετών. 

Ο Ρουθ φαίνεται πως είχε στήσει καρτέρι στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για 12 ώρες στη λέσχη γκολφ της Φλόριντα. Βίντεο από τη σύλληψή του δόθηκε στη δημοσιότητα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ανησυχία για την ασφάλεια του πρώην προέδρου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ και ζήτησε την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως ηθικούς αυτουργούς για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η ρητορική τους όπλισε το χέρι του δράστη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το κινητό του Ρουθ, ο δράστης κρυβόταν επί σχεδόν 12 ώρες κοντά στο γήπεδο γκολφ όπου βρισκόταν ο Τραμπ, πριν εντοπιστεί από τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του. Ο Τραμπ περιέγραψε το περιστατικό λέγοντας: «Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς στον αέρα. Η μυστική υπηρεσία με άρπαξε αμέσως και με απομάκρυνε από τον χώρο».

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για εγκάρδια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία στην Αμερική». Παράλληλα, παραδέχτηκε την ανάγκη για περισσότερο προσωπικό στις μυστικές υπηρεσίες, την ώρα που αυξάνονται τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά τους μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου.

Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε πως οι αρχές ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή για την παρουσία του Τραμπ στο γήπεδο γκολφ. Ο Ρουθ, ο οποίος διαθέτει ποινικό μητρώο, δεν είχε στο οπτικό πεδίο του τον πρώην πρόεδρο και δεν πυροβόλησε τους πράκτορες. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρώην επιθεωρητής αστυνομίας της Φιλαδέλφειας, Τσάρλς Ράμσεϊ, η θέση του Ρουθ κοντά στις τρύπες πέντε και έξι του γηπέδου ήταν στρατηγικά επιλεγμένη για ενδεχόμενη επίθεση.

Η δίωξη για τα δύο αδικήματα που σχετίζονται με οπλοκατοχή ενδέχεται να συνοδευτεί και από άλλες κατηγορίες. Ο Ρουθ, ο οποίος είχε εκφράσει έντονα την απογοήτευσή του από τον Τραμπ, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η ψήφος του υπέρ του το 2016 ήταν «τρομερό λάθος» και είχε αναρτήσει δημόσια προκλητικά σχόλια κατά του πρώην προέδρου.
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM