Έρευνα της Κομισιόν για τη Frontex και τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Έρευνα της Κομισιόν για τη Frontex και τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά καταγγελίες σε βάρος της Frontex για «παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά και επαναπροωθήσεις» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

 

Την είδηση για την έναρξη των ερευνών έκανε γνωστή το Politico, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει ότι η OLAF και η Frontex επιβεβαίωσαν τη διεξαγωγή έρευνας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε διευκρινίσεις. 

Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, οι ανακριτές της OLAF ξεκίνησαν να εξετάζουν μέλη του οργανισμού «από τις αρχές του περασμένου μήνα».

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω κατηγορίες έχουν οδηγήσει ορισμένους αξιωματούχους της Frontex, ακόμη και σε πολύ υψηλό επίπεδο, να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους τελευταίους μήνες.

Τι προηγήθηκε


Τον περασμένο Οκτώβριο, αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Der Spiegel της Γερμανίας, δημοσίευσαν εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Frontex εμπλέκεται σε επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ύδατα της Ε.Ε. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και η OLAF διερευνά εάν έχουν παραβιαστεί οι εσωτερικές διαδικασίες της Frontex.

 

Οι ισχυρισμοί οδήγησαν την επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, να ζητήσει επείγουσα, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Frontex και πλήρη έρευνα.

Τον περασμένο μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνήθηκε ότι ο οργανισμός του συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία» πως το προσωπικό της Frontex έχει λάβει μέρος σε παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει όλους τους ευρωβουλευτές, με τη σοσιαλιστική ομάδα να του ζητά να παραιτηθεί και τους Πράσινους να ζητούν από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα.

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα γραφεία του Λετζέρι ήταν μεταξύ αυτών που ερευνήθηκαν από τους ανακριτές της OLAF.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM