Έρευνα: Το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης στο οποίο νιώθουν ασφαλείς οι νέοι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Έρευνα: Η νεολαία ΛΟΑΤΚΙ νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια στο TikTok Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα social media μπορούν να αποτελέσουν ένα δίκοπο μαχαίρι για την queer νεολαία. Αν και η διαδικτυακή παρενόχληση αποτελεί ξεχωριστή απειλή για την ψυχική τους υγεία, οι έφηβοι ΛΟΑΤΚΙ+ περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο καθώς τους δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο να εκφραστούν αλλά και να βρουν άλλα άτομα με παρόμοιο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μια νέα μελέτη από το The Trevor Project διερευνά το συγκεκριμένο φαινόμενο επικεντρώνοντας την προσοχή της στην queer και τρανς νεολαία μαύρου χρώματος. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση για την πρόληψη των αυτοκτονιών -πραγματοποιώντας έρευνα σε περισσότερους από 28.000 νέους στις ΗΠΑ, ηλικίας 13 έως 24 ετών- διαπίστωσε ότι πάνω από το μισό (53%) των μαύρων νέων ΛΟΑΤΚΙ+ αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στο TikTok, σε σύγκριση με το 45% των λευκών συνομηλίκων τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή είναι το απόλυτο πρότυπο όσον αφορά την προστασία των queer και τρανς χρηστών. Τον Μάιο, αρκετοί πρώην υπάλληλοι του TikTok ανέφεραν στη Wall Street Journal ότι η εταιρεία είχε θέσει υπό παρακολούθηση χρήστες που έβλεπαν γκέι περιεχόμενο. Το 2021, μια έκθεση της Media Matters διαπίστωσε επίσης ότι ο αλγόριθμος της εφαρμογής προωθούσε περιεχόμενο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις προτάσεις προς τους χρήστες «For You», παρόλο που αυτή η πρακτική φέρεται να είχε απαγορευτεί.

Τα social media που ακολουθούν και το... Twitter

Τι γίνεται όμως με την αίσθηση ασφάλειας των νέων queer και τρανς ατόμων σε άλλες εφαρμογές; Πίσω από το TikTok, όπου το 53% των μαύρων νέων ΛΟΑΤΚΙ+ αισθάνονται πιο ασφαλείς, το Discord είναι δεύτερο με 42%, ενώ ακολουθείται από το Instagram με 41% και το YouTube με 33%.

Το Trevor Project διαπίστωσε ότι οι μαύροι νέοι ΛΟΑΤΚΙ+ ένιωθαν λιγότερη ασφάλεια και κατανόηση σε πλατφόρμες όπως το Reddit, το Twitch, το Steam και το Facebook, καθώς και γενικότερα σε εφαρμογές γνωριμιών.

Το Twitter θεωρήθηκε το χειρότερο μέσο σε όλους τους τομείς, με μόνο το 21% των μαύρων νέων ΛΟΑΤΚΙ+ και το 20% των λευκών νέων ΛΟΑΤΚΙ+ να αναφέρουν ότι αισθάνονται ασφαλείς και αποδεκτοί εκεί. Μάλιστα, η προστασία που παρέχεται στους queer και τρανς χρήστες στη συγκεκριμένη πλατφόρμα μειώνεται σταθερά από τότε που η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Έλον Μασκ, τον περασμένο Οκτώβριο. 

Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο μήνα, ο ετήσιος δείκτης ασφάλειας στα social media (SMSI) διαπίστωσε ότι από τα πέντε μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — Twitter, Facebook, Instagram, TikTok και YouTube — το Twitter ήταν η μόνη πλατφόρμα της οποίας η βαθμολογία ασφαλείας δεν βελτιώθηκε με βάση τις πολιτικές της σχετικά με τους χρήστες ΛΟΑΤΚΙ+. Στην πραγματικότητα, η βαθμολογία του Twitter μειώθηκε κατά 12 μονάδες από το 2022 έως το 2023, λόγω της άρσης της απαγόρευσης του για αναρτήσεις misgendering και deadnaming.

Τέλος, το The Trevor Project διαπίστωσε ότι το να νιώθεις ασφάλεια σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νεαρών μαύρων queer και τρανς ατόμων.

Όπως σημειώνει το Trevor Project στα ευρήματά του «το να αισθάνεσαι ασφαλής και αποδεκτός σε τουλάχιστον έναν διαδικτυακό χώρο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο και χαμηλότερα ποσοστά άγχους για όλους τους νέους ΛΟΑΤΚΙ+ και ειδικότερα για τους μαύρους νέους».

Με πληροφορίες από Them

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM