Επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας: «Προσπαθούσαμε να σώσουμε όποιον μπορούσε να σωθεί»

Επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας: «Προσπαθούσαμε να σώσουμε όποιον μπορούσε να σωθεί» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο επικεφαλής της ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί της Γάζας, Φαντέλ Ναΐμ, μόλις είχε ολοκληρώσει μία επέμβαση, όταν άκουσε μια τεράστια έκρηξη και ο χώρος γέμισε με ανθρώπους που ούρλιαζαν ζητώντας βοήθεια.

«Οι άνθρωποι ήρθαν τρέχοντας στο χειρουργικό τμήμα ουρλιάζοντας “βοηθήστε μας, βοηθήστε μας, άνθρωποι μέσα στο νοσοκομείο σκοτώνονται και τραυματίζονται”», δήλωσε στο Reuters, περιγράφοντας τη στιγμή της πολύνεκρης επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας. Λίγα λεπτά αργότερα, διαμελισμένα πτώματα και τραυματισμένους ανθρώπους. 

«Προσπαθούσαμε να σώσουμε όποιον μπορούσε να σωθεί, αλλά ο αριθμός ήταν υπερβολικά μεγάλος για την ομάδα του νοσοκομείου», συμπλήρωσε. 

Νοσοκομείο στη Γάζα: Δεν ξέρουμε τι το χτύπησε, αλλά είδαμε τις συνέπειές του

«Αυτός ο χώρος αποτελούσε ένα καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά, εκείνους που διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», δήλωσε στο Reuters ο Ιμπραχίμ Αλ- Νάκα, γιατρός του νοσοκομείου της Γάζας

«Χωρίς προειδοποίηση, το νοσοκομείο μπήκε στο στόχαστρο. Δεν ξέρουμε πώς λέγεται αυτό που το χτύπησε,  αλλά είδαμε τις συνέπειές του, όταν στόχευσε παιδιά και έκανε κομμάτια τα σώματά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσους νεκρούς άφησε πίσω της η έκρηξη στο νοσοκομείο. Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας έκανε λόγο για 500 νεκρούς, η πολιτοφυλακή του θύλακα για 300 θύματα. 

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς «μετρά» τουλάχιστον 4.700 νεκρούς. Οι μαχητές της Χαμάς δολοφόνησαν τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινούς, όταν εξαπέλυσαν τη συντονισμένη επίθεσή τους στη χώρα. 

Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 3.300 άνθρωποι, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Δεν είναι σαφές αν σε αυτούς τους νεκρούς περιλαμβάνονται και εκείνοι της χθεσινής επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας. 

Τζο Μπάιντεν: Φαίνεται πως η επίθεση έγινε από την άλλη πλευρά

Η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, αλλά και ανησυχία για επέκταση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Παράλληλα, επέφερε πλήγμα στις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης. 

Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε σήμερα στο Ισραήλ και συνάντησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά- μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας- ακυρώθηκε η σύνοδος κορυφής στην Ιορδανία, στην οποία μεταξύ άλλων θα συναντιόταν με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. 

Στο μεταξύ, η μία πλευρά εξακολουθεί να κατηγορεί την άλλη, για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε έπειτα από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Η οργάνωση το αρνείται και η Χαμάς κατηγορεί την ισραηλινή αεροπορία ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο. 

«Με βάση τα όσα έχω δει, φαίνεται πως (η επίθεση) έγινε από την άλλη πλευρά, όχι εσάς. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι, οπότε πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα», είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, αναφορικά με το ποιος ήταν πίσω από την επίθεση στο νοσοκομείο. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM